Suficit domaćeg agrara za devet meseci 1,4 milijarde evra

 

Spoljnotrgovinska razmena poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije veća je tokom devet meseci ove godine za 14,5 odsto u odnosu na isti period 2020. Ostvaren je suficit u spoljnoj trgovini od 1,4 milijarde evra što je povećanje od oko 24 posto u odnosu na januar-septembar prošle godine.

Ukupna spoljna razmena poljoprivrede i prehrambene industrije za devet meseci ove godine premašila je cifru od 4,7 milijardi evra. Izvoz poljoprivredno-prehrambene robe, vredan više od tri milijarde evra, veći je za 16,7 odsto u odnosu na rezultate iz istog perioda prošle godine. U ukupnom izvozu robe, agrar učestvuje sa 19,7 procenata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

S druge strane, uvezeno je robe za nešto manje od 1,7 milijardi evra što je povećanje uvoza od oko deset procenata u odnosu na prvih devet meseci 2020. godine, i čini 8,1 odsto ukupno uvezene robe u zemlju. Pokrivenost uvoza izvozom je 186,5 odsto, dok je od januara do septembra minule godine iznosila 176,9 procenata.

Domaći agrar je tokom devet meseci ove godine najviše izvozio kukuruz, sveže i smrznute maline, duvan i cigarete, voće i povrće, vodu, sokove, dok smo uvozili različite proizvode od duvana, banane, hranu za pse i mačke, sirovu kafu, svinjsko meso…

Izvor: PKS

Ostavite komentar