Završen Festival sireva Balkana – Uživanje za sva čula

 

Dvanaesti  po redu Festival sireva Balkana, odnosno Balkan Cheese festival, tokom vikenda održan je u Domu omladine, u Beogradu. Posetioci su mogli da uživaju u magičnim ukusima autohtonih sireva Balkana.

Na festivalu  je  bilo izloženo oko 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i Grčke, koja je ovoga puta zemlja počasni gost.

Srba Jovanović, organizator Festivala  istakao je  da je ove godine bilo 40 izlagača iz Srbije, jednan iz Francuske, jedan  iz Italije, a zemlja počasni gost je Grčka sa 19 izlagača, od kojih su  16 iz regije Epir.

-Najinteresantnije je da su  mnogi izlagači prestali da dolaze na izložbu jer su zahvaljujući Festivalu došli do većeg tržišta, i da sve prodaju, te im se desi da nemaju robe za Festival. Meni je to drago, jer sam im pomogao, ali dolaze neki mladi ljudi, novi, koji vide perspektivu u spravljenju sireva, rekao je Jovanović.

Izlaganje proizvođača iz Grčke bilo je pod pokroviteljstvom ambasade ove zemlje u Beogradu, a posetioci su mogli da degustiraju tradicionalne grčke sireve kao što su feta, kefalotiri, gravjera, žuti sir kaseri, manuri, mizitra, grčka vina i druga pića, poput uza, kao i druge grčke tradicionalne proizvode.

Grčka je zemlja sa nekim od najpoznatijih sireva na svetu. Mnogi sirevi imaju zaštićeno geografsko poreklo, i svaka regija prepoznatljiva je po nekom siru.

Prema mitologiji, Aristaios, sin Apolona i Cyrene, poslali su bogovi da bi Grcima darivali sir  nazvan „dar večne vrednosti“.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 
 
 

Grčka je treća zemlja u Evropi po potrošnji sireva. Upotreba sira u grčkoj kuhinji ima jako dugu tradiciju, a grčki sirevi su nadaleko poznati po svom aromatičnom ukusu.

 Pažnju posetilaca svakako je privukao  čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj napravljn po originalnoj recepturi staroj. Čisto staroplaninsko mleko i so osnovni su sastojci ovog specijaliteta, a ručna proizvodnja i višemesečno zrenje na ujednačenoj temperaturi, glavne tajne njegovog prepoznatljivog ukusa.

Ovčiji, kravlji ili mešanac? Ukusi su različiti, ali jedno je sigurno – ko jednom proba pirotski kačkavalj neće ostati ravnodušan. Bogat, specifičan ukus dobijen ručnim mešanjem i dosoljavanjem, čini ovaj delikates koji je krasio trpeze mnogih Amerikanaca, Arapa, Grka i  Italijana, zaista posebnim.

Na XII BalkanCheeseFestival, prema glasovima publike u kategoriji najbolji sir, nagrade su osvojili:

  1. Kupres Milch
  2. Sir za svaki dan
  3. Nana Kaas

Najlepši štand na festival je  Francuske Tajne!

Facebook publika je glasanjem odučila da je najlepše aranžiran tanjir izlagača Sir za svaki dan.

 Asocijacija Autentičnih Hedonista je dodeljena izlagaču Hoff Aronija za premijum kore sa aronijom.

Foto:  Piroshki Photography I Domaćinska kuća

 

Ostavite komentar