Šumadijski dani šljive u Stragarima zakazani za kraj jula

 

Privredno–turistička manifestacija, Šumadijski dani šljive, posle nekoliko godina pauze, biće održana od 29. do 31. jula, najavljeno je na sastanku Organizacionog odbora održanom u Gradskoj kancelariji u Stragarima. Sastanku je, u ime grada, prisustvovao član Gradskog veća Kragujevca Predrag Stevović.

 

 

 

ČITAJTE I: Prvi Festival grašca zakazan za 10. jun

 

 

 

 

Posle nekoliko godina pauze, Šumadijski dani šljive, na inicijativu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, ove godine zasijaće punim sjajem, rekla je na sastanku Snežana Živanović Katić, savetnica gradonačelnika za agrarnu politiku i predsednica Organizacionog odbora. Zadatak i cilj organizacije je da, po broju izlagača, programu i svim pratećim sadržajima koji će se dešavati tokom tri dana manifestacije, dostignu i prestignu slične manifestacije koje se organizuju u Srbiji, jer to ovaj podrudnički kraj bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, tradicije, bogate prirode, poljoprivrednih i turističkih potencijala, zaslužuje.

– Šumadijske dane šljive u Stragarima, u petak, 29. jula otvoriće koncert jednog od najvećih imena srpske estrade Miroslava Ilića, a sledeće večeri nastupiće najcenjenija srpska pevačica Snežana Đurišić – najavila je Snežana Živanović Katić.

Po proizvodnji i izvozu voća, Šumadija je među prvima u Srbiji, a pored Čumića, u Stragarima, Masloševu, Vlakči i Kotraži su najveći proizvođači. U strukturi voća preovladava šljiva, i kao i do sada, cilj manifestacije je da sve objedini i predstavi. U narednom periodu biće predstavljeni programi i sadržaji koji se tiču izlagača i stručnih sadržaja.

– Namera nam je da privučemo što više posetilaca iz Srbije, ali i investitora – objašnjava Živanović Katić.

Pored lokalnih proizvođača, na manifestaciji će svoje proizvode predstaviti i proizvođači iz čitave Srbije. Osim voćara, predstaviće se i proizvođači domaće radinosti, opreme, mehanizacije, hemije, osiguravajućih kompanija, turističke organizacije iz drugih gradova Srbije. U okviru stručnih sadržaja planirana su savetovanja za voćare, tribine, prezentacije. Sastavni deo programa biće tradicionalno takmičenje u pečenju rakije i fijakerijada, zatim revijalno kuvanje gulaša i drugih specijaliteta, a sve to začinjeno bogatim kulturno-umetničkim programom.

– Gradska turistička organizacija Kragujevac tradicionalno uzima učešće u organizaciji manifestacije i ove godine se zaista trudimo da ona vrati puni sjaj – kaže Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac.

 

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Privredno – turistička manifestacija ima za cilj promociju kako privrede i voća ovoga kraja, tako i turističkih kapaciteta i potencijala. Ovo je kraj sa bogatim kulturno- istorijskim i verskim nasleđem, prirodnim lepotama i ima sve što je potrebno za razvoj uspešnog seoskog turizma. Šumadijski dani šljive su pravi način za promociju svih potencijala.

Izvor: Agro TV

Foto: Grad Kragujevac i FB

Ostavite komentar