Suncokret dobro rodio, otkupna cena zadovoljava, prodajnu diktira svetsko tržište

 

Porast cene zejtina u maloprodaji, što je posledica porasta vrednosti sirovine, stavio je fokus na pitanje domaće proizvodnje suncokreta. Srbija ima dovoljno te uljarice za domaće potrebe, ali cenu diktira svetsko tržište.

-Kada je u pitanju suncokret, prinosi su bolji nego što smo očekivali ove godine jer su oni ponovo negde na nivou oko 3 tone a površina od 220. hiljada hektara govori da imamo nešto preko 660.000 tona. To znači da smo se i na evropskom nivou ustabilili i da je proizvodnja suncokreta bila dobra a da je suncokret verovatno biljka koja najbolje trpi ove ekstremne klimatske promene. Proizvođači su sigurno zadovoljni sa cenom, kaže stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vladimir Miklič.

Prostora, kaže sagovornik, za povećanje površina pod suncokretom ima, posebno u centralnoj Srbija,  ali on ne očekuje da ono bude značajno ali ni da se smanji.

U toku je žetva u Rusiji i Ukrajini, prinosi su solidni, a cene merkantilnog suncokreta su visoke, preko 500 odnosno 600 evra.

-Kada je Institut u pitanju, imamo najbržu izmenu sortimenta i prisutni smo u preko 20 zemalja sveta kada se radi o suncokretu a interesovanje je veliko. Suncokret ostaje jedna od uzdanica ove ustanove, kaže Miklič.

U junu 2022 godine će se u Novom Sadu održati 20. Međunarodna Konferencija o suncokretu sa oko 500 eminentnih stručnjaka iz celog sveta.

Autor: Stevan Davidović

Izvor: RTV

Ostavite komentar