Svetski dan pčela – Radilice koje održavaju ekosistem

Prekomerna upotreba insekticida i pesticida, zagađenje vode i vazduha, dovodi do izumiranja pčela, koje, osim proizvodnje meda, imaju još važniju funkciju – oprašivanje biljaka. Procenjuje se da su pčele zaslužne za proizvodnju i stvaranje 33% naše hrane i 80% cvetajućih biljaka.

Zato je opstanak pčela nužan za opstanak čovečanstva, i o tome bi trebalo da razmišljamo svakog dana. Danas, na Svetski dan pčela, izražavamo posebnu zahvalnost onima koje doprinose našem zdravlju.

EU je jednoglasno podržala Odluku o uvođenju Svetskog dana pčela, na Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Ujedinjene nacije su 20. maj proglasile Svetskim danom pčela, usvajajući rezoluciju čiji je cilj podizanje svesti o važnosti polinatora i upozoravajući na njihov sve manji broj. Potpisnici ove rezolucije složili su se da promovišu Svetski dan pčela kroz obrazovanje i aktivnosti usmerene na podizanju svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača, o pretnjama s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu u održivom razvoju.

Pčele i drugi oprašivači, i biljke imaju obostrano koristan i simbiotski odnos, ne samo da obezbeđuju nutritivne vrednosti hrane i učestvuju u održavanju različitih ekosistema, već obezbeđuju i ekonomsku uslugu.

Prema izveštaju Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (IPBES) ekonomska vrednost polinatora je do 577 milijardi dolara. Insekti su ključni deo mnogih ekosistema i predstavljaju dobar pokazatelj zdravlja i očuvanju prirode.

Zanimljivo je i to da je 20. maj pred Skupštinom UN proglašen na inicijativu Pčelarskog saveza Slovenije, a uz podršku ogromnog broja pčelarskih saveza sveta, pa i Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Dosta ranije, Slovenački pčelarski savez predložio je da se za svetski dan pčela proglasi 20. maj, datum rođenja slovenačkog zoologa Antona Janše.

Ovaj datum je predložen, jer je u maju na severnoj polulopti najbujniji razvoj pčela. Osim toga, 20. maja se rodio Anton Janša (1734-1773) začetnik i učitelj modernog pčelarstva. Radio je kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora u monarhiji.

Slovenija aktivno ulaže napore da se zaštite pčele i njihove životne sredine, navodi list “Danas”. Kako dalje navode reči otpravnika poslova Ambasade Slovenije u Beogradu, Romana Veikslera, pčelarstvo u Srbiji je, slično kao u Sloveniji, na jako visokom nivou i predstavlja važnu poljoprivrednu granu. Zato raduje činjenica, da je Srbija među prvima prepoznala značaj međunarodne zaštite pčela i podržala inicijativu za proglašenje Svetskog dana pčela.

Izvor: EU Info centar

Foto: Pixabay

 

Ostavite komentar