Potop u Ljigu, Topolu opustošio grad, žestoko nevreme protutnjalo Šumadijom

Zbog obilne kiše koja je juče popodne zahvatila deo ljiške opštine u selu Lalinci pored useva i voća stradali su i putevi. Kako piše RINA, četvoročlanoj porodici Nikolić iz ovog sela onemogućen je prilaz kući.

Naime, put koji vodi do vodi do njihovog domaćinstva je u totalnom prekidu zbog vode i blata koje je nanela bujica.

Autom se ne može proći

– Autom se ne može proći, a peške ne smemo jer je bujica velika. Ja ne pamtim da je nekada ovolika voda bila preko puta. Do sada je prilikom velikih kiša bilo prelivanja ali nikad nije ovako nosilo sve pred sobom. Ne znamo još uvek kakvo je stanje sa usevima i kolika je šteta. To ćemo sve sabrati danas – rekao je za RINU Dušan Nikolić iz Lalinaca.

U toku jučerašnjeg dana RHMZ je izdao upozorenje na obilne padavine praćene jakim vetrom i kišom na području opštine Ljig. Poslednja velika poplava u ovoj opštini bila je u junu 2018.godine kada je pričinjena velika šteta na stambenim, ekonomskim objektima i poljoprivrednom zemljištu.

– Velika šteta pričinjena nam je na usevima koje je grad u samo desetak minuta potukao u selima kačerskog kraja Ivanovci, Poljanice a najviše je stradao Kozelj – rekao je poljoprivrednik Dragan Đurđević, meštanin ljiškog sela Kozelj koje je i ranijih godina imalo problema sa poplavom.

Nadležne službe Opštine Ljig će u toku dana izaći na teren i utvrditi razmere štete na putnoj infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu.

Jako nevreme zabeleženo je juče i u Gornjem Milanovcu

– Nevreme je potrajalo oko dvadeset minuta, u nekim delovima formiran je pokrivač od grada od čak nekih desetak centimetara. Najveća šteta pričinjena je u delovima Dragoljsko brdo i na potezu Kačer. Najviše su stradale šljive, maline, pešenica i detelina – rekao je za RINU Nikola Jaćimović, predsednik MZ Dragolj.

Meštani kažu da je grad bio veličine lešnika, a prema nezvaničnim informacijama protivgradni strelci su dejstvovali i na taj način sprečeno je da bude pričinjena još veća materijalna šteta.

Grad veličine loptica za tenis

Ništa bolje nije prošla ni Topola. Najveća šteta pričinjena je u selima Šatornja, Vinča, Blaznava, Trnava.

– Prvobitni grad bio je veličine loptice za stoni tenis, a kasnije sve sitniji. U selu Šume grad je padao skoro 20 minuta, na pojedinim loklaiteteim šteta je potpuna. Najveća šteta je na trešnjama koja bi za nekoliko dana trebalo da pristigne na berbu, ali i na vinovoj lozi i jabuci. Čuli smo da su ispaljivali rakete, ali ne znamo koliko tačno – rekli su meštani.

Izvor: Blic

Foto: Rina

Ostavite komentar