Takmičenje „Ptice moje hranilice“ – Novogodišnje brojanje ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije drugu godinu zaredom organizuje jedinstveno takmičanje u zimskom prihranjivanju ptica koje ove godine ima praznični karakter, „Ptice moje hranilice – Novogodišnje brojanje ptica“.

Za početak je potrebno postaviti jednostavnu hranilicu za ptice i redovno ih prihranjivati neslanim, sirovim hranivima poput semenki suncokreta, pšenicom, lomljenim kukuruzom, prosom, orasima, kikirikijem. Hranilica će sigurno olakšati potragu za hranom pticama tokom zimskih meseci, ali će učiniti i vaš život ispunjenijim. Posmatranje ptica ima blagotvorno dejstvo na psiho-fizičko zdravlje ljudi i čini svojevrsnu vezu čoveka sa prirodom.

Takmičenje traje od 15. decembra 2020. godine do 15. januara 2021. godine i u njemu mogu učestvovati osobe svih uzrasta sa teritorije Republike Srbije. Da biste učestvovali u takmičenju, potrebno je da posmatrate ptice koje posećuju vašu hranilicu i svoja zapažanja zabeležite popunjavanjem izveštaja koji možete pronaći OVDE.

-Učesnik u takmičenju je svako ko najmanje jednom pošalje izveštaj sa hranilice. Najbolje je da jednom sedmično pošaljete najbolji zabeleženi rezultat za tu sedmicu. Za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica koje dolaze na hranilicu možete koristite besplatnu aplikaciju “Ptice na dlanu”, savetuje Nataša Jančić, organizatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Cilj takmičenja je da se motivišu građani da prihranjuju ptica tokom zimskih meseci, ali i da na taj način obrate pažnju na prirodu u svom okruženju. Velika senica, vrabac pokućar, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, kos, samo su neke od vrsta koje će ove zime boraviti u vašem komšiluku. Ptice su najbolji ambasadori zaštite prirode, a ovo je sjajna prilika da ih upoznate tako što ćete im ponuditi hranu.

Takmičenje “Ptice moje hranilice” prošle godine trajalo je 12 sedmica. Tokom tog perioda, učesnici su izbojali više od 12.000 jedinki ptica i zabeležili 48 različitih vrsta na svojim hranilicama, kaže Jančić i dodaje da su podaci koje takmičari šalju u svojim izveštajima izuzetno značajni. Informacije poput vrsta koje posećuju hranilicu, njihove brojnosti i ponašanja važni su podaci koji služe za procenu ugroženosti populacija ptica i njihovu zaštitu.

Kategorije u kojima se možete takmičiti
Hranilica sa najviše različitih vrsta – U izveštaj upišite sve vrste ptica koje se pojavljuju na i oko hranilice. Pobednik je takmičar koji zabeleži najviše različitih vrsta tokom trajanja takmičenja. Nagrada je slika autorke Bojane Lukić.

Hranilica sa najviše jedinki ptica – Pokušajte što preciznije da izbrojite ptice koje se pojavljuju na hranilici tokom jednog posmatranja u trajanju minimum 15, a maksimum 60 minuta. Rezultati više posmatranja se ne sabiraju. Nagrada je slika autorke Julije Joksimović.

Najlepša fotografija na fotokonkursu “Ptice moje hranilice” – Fotografije ptica na hranilici možete slati na imejl adresu: oko@pticesrbije.rs do 15.01.2021. godine. Jedan takmičar može poslati maksimalno 5 fotografija. Uz fotografije je potrebno dostaviti i podatke (ime i prezime, kontakt telefon, lokacija hranilice na kojoj je ptica fotografisana). Nagrada je ručno oslikana majica autora Nenada Stojkova.

Likovno/literarni konkurs za decu “Ptice moje hranilice” – Motivišite dete da nacrta crtež ptice, napiše pesmu ili sastav, napravi hranilicu od plastične flaše ili maketu ptice od kartona, tekstila, papira ili nekog drugog materijala. Budite kreativni i maštoviti. Fotografije radova šaljite nam na imejl adresu: oko@pticesrbije.rs do 15.01.2021. godine. Tri najbolja dečija rada dobijaju komplet, igru memorije “Ptice na dlanu“, bojanku i majicu.

Rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 22. januara 2021. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa biće obavešteni u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Važno – Učešćem na takmičenju prihvatate da ste saglasni da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti vaše lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i imejl) kao i podatke i fotografije poslate za potrebe učešća u takmičeju.

Sve dodatne informacije možte dobiti slanjem upita na imejl oko@pticesrbije.rs ili pozivom na telefon 011/334-39-02.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Foto: Dejan Sklopić

Ostavite komentar