Temperaturna kolebanja uticala na setvu, još se ne znaju posledice

Prolećna setva na severu Banata do sada je obavljena na više od 50 odsto ukupnih površina. Temperaturna kolebanja tokom aprila, s vremena na vreme, zaustavljala su radove u polju, ali je druga dekada četvrtog meseca još uvek optimalni rok za najvažniji posao u ovom delu sezone. Stručnjaci ne mogu još da predvide da li će zbog kasnije setve biti problema u proizvodnji.

Kikindski ratari su najvažniji posao u ovom delu sezone započeli prvih dana aprila, ali su vremenska kolebanja povremeno zaustavljala setvu jarih kultura. Setveni sloj zemljišta je još uvek hladan, ali su i pored te činjenice zemljoradnici ušli u njive kako bi obavili posao u optimalnim rokovima.

‘-Malo je temperatura poremetila posao jer bi trebalo da je temperatura zemljišta bar 10 stepeni, kako bi uslovi za rad bili idealni, ali to kod nas ne može da se predvidi jer je i u aprilu padao sneg – kaže Dušan Sivčev, poljoprivrednik iz Iđoša.

Trebalo je da poljoprivrednici koji su prvih dana aprila započeli setvu sačekaju toplije vreme jer je većina semena zasejana u hladnom zemljištu. Nekoliko kišnih dana popravilo je sliku vlage u zemljištu, ali je zaustavilo radove u polju. Na sreću, optimalni rokovi su još u toku, pa struka ne može još uvek da predvidi da li će zbog kasnije setve biti i problema.

-Za sada ne možemo ništa da tvrdimo sa sigurnošću i ne možemo da predvidimo kakva će godina biti. Ali još uvek nije vreme za setvu i ko nije zasejao neka sačeka još koji dan da se ova temeraturna kolebanja smire i da se zemljište zagreje’ – podseća Aleksandar Pap, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Vremenske prilike poslednjih godina zadale su brojne probleme kikindskim poljoprivrednicima. Vođeni tom činjenicom, neki zemljoradnici čekaju stabilizaciju vremena, po cenu setve van optimalnog roka.

-Nema nicanja na vreme i primetno je sve kasnije nicanje. Nije seme zasađeno u toplom zemljištu i od tog posla nema ništa, tako da je bolje sačekati toplije vreme nego sejati u hladnom zemljištu – dodaje Dalibor Kovačević, poljoprivrednik iz Kikinde.

Na poljima u Kikindi tradicionalno će se najviše naći kukuruz, na oko 30.000 hektara, a suncokret na oko 15.000 hektara. Od početka godine na području Kikinde palo je više od 140 litara kiše po kvadratanom metru, što je popravilo sliku vlage u zemljištu, ali su sada potrebni sunčani i topli dani kako bi se setva završila u optimalnim rokovima.

Izvor: RTV

Foto: Agroportal

Ostavite komentar