U Evropi i u svetu opada potrošnja jabuke, inputi i troškovi proizvodnje, uključujući i energente rastu, uoči nove berbe prisutni su u tržišni viškovi – ovako se u jednoj rečenici može opisati situacija u sektoru proizvodnje jabuke u svetu.
Kako kažu dobri poznavaoci prilika u ovom trenutku pitanje za milion dolara, kada je o domaćoj proizvodnji ovog voća reč, glasi: šta valja činiti našim proizvođačima?
ČITAJTE I: Keserović: Jabuke prerađivati i prilagoditi strukturu sortimenta
Odgovor na ovo pitanje pokušao je da da Gojko Zagorac, predsednik Asocijacije Serbia Does Aplles.
-Veoma je teško prilagoditi se ovoj situaciji. Mi ne možemo da utičemo na to niti možemo da odgovorimo da pitanje zbog čega potrošnja voća i povrća, pa i jabuke opada. Inflacija raste, ljudi sve manje kupuju voće i povrće što je posledica poskupljenja struje, gasa i drugih troškova na globalnom nivou i to je nešto na šta mi nemožemo da utičemo. Troškovi proizvodnje takođe rastu, a ni na to nemamo uticaja, kaže Zagorac.
Ali, prema njegovim rečima, može se uticati na kvalitet proizvodnje.
-Mi moramo da imamo kvalitetnu jabuku u kvalitetnom pakovanju. Potrebno je da veći procenat roda bude prve klase. Diversifikacija tržišta, koju formiramo nekoliko godina unazad, veoma je značajna. Dosta smo uradili na tome, i još uvek radimo, pa tako sada naše jabuke izvozimo na tržišta 46 zemalja. Mislim da će se u narednom periodu taj broj sigurno povećati. Do pre 3-4 godine zavisili smo uglavnom od jednog tržišta. Sada je situacija drugačija i bitno je da na drugim tržištima imamo rast izvoza i tim putem treba nastaviti, objašnjava Gojko Zagorac.
On procenjuje da će ovogodišnji rod jabuke u Srbiji biti umanjen za 15 do 20 odsto. Proizvođači ajdareda, crvenog delišesa i malo greni smita, najviše štete su imali od mraza.
-Kada su u pitanju gala i zlatni delišes, dobro je to što je plod bar za 7-9 milimitara veći u odnosu na prošlu godinu što će dati i veći procenat roda prve klase. Kada je reč o vrelim talasima koji su se javljali u nekoliko navrata, do početka berbe ćemo videti kako su oni uticali na kvalitet i kvantitet roda, kaže Zagorac.
On zaključuje da je sasvim sigurno da će ovogodišnji prinos jabuke biti manji, a da je kvalitet plodova dobar.
Piše: Jasna Bajšanski
Foto: Pixabay