Teška godina za proizvođače jabuka

 

U Evropi i u svetu opada potrošnja jabuke, inputi i troškovi proizvodnje, uključujući i energente rastu, uoči nove berbe prisutni su u tržišni viškovi – ovako se u jednoj rečenici može opisati situacija u sektoru proizvodnje jabuke u svetu.

Kako kažu dobri poznavaoci prilika u ovom trenutku pitanje za milion dolara, kada je o domaćoj proizvodnji ovog voća reč, glasi: šta valja činiti našim proizvođačima?

 

 

ČITAJTE I: Keserović: Jabuke prerađivati i prilagoditi strukturu sortimenta

 

 

 

Odgovor na ovo pitanje pokušao je da da Gojko Zagorac, predsednik Asocijacije Serbia Does Aplles.

-Veoma je teško prilagoditi se ovoj situaciji. Mi ne možemo da utičemo na to niti možemo da odgovorimo da pitanje zbog čega potrošnja voća i povrća, pa i jabuke opada. Inflacija raste, ljudi sve manje kupuju voće i povrće što je posledica poskupljenja struje, gasa i drugih troškova na globalnom nivou i to je nešto na šta mi nemožemo da utičemo. Troškovi proizvodnje takođe rastu, a ni na to nemamo uticaja, kaže Zagorac.

Ali, prema njegovim rečima, može se uticati na kvalitet proizvodnje.

-Mi moramo da imamo kvalitetnu jabuku u kvalitetnom pakovanju. Potrebno je da veći procenat roda bude prve klase. Diversifikacija tržišta, koju formiramo nekoliko godina unazad, veoma je značajna. Dosta smo uradili na tome, i još uvek radimo, pa tako sada naše jabuke izvozimo na tržišta 46 zemalja. Mislim da će se u narednom periodu taj broj sigurno povećati. Do pre 3-4 godine zavisili smo uglavnom od jednog tržišta. Sada je situacija drugačija i bitno je da na drugim tržištima imamo rast izvoza i tim putem treba nastaviti, objašnjava Gojko Zagorac.

On procenjuje da će ovogodišnji rod jabuke u Srbiji biti umanjen za 15 do 20 odsto. Proizvođači ajdareda, crvenog delišesa i malo greni smita,  najviše štete su imali od mraza.

-Kada su u pitanju gala i zlatni delišes, dobro je to što je plod bar za 7-9 milimitara  veći u odnosu na prošlu godinu što će dati i veći procenat roda prve klase. Kada je reč o vrelim talasima koji su se javljali u nekoliko navrata, do početka berbe ćemo videti kako su oni uticali na kvalitet i kvantitet roda, kaže Zagorac.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

On zaključuje da je sasvim sigurno da će ovogodišnji prinos jabuke biti manji, a da je kvalitet plodova dobar.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

 

Ostavite komentar