Testiranje klijavosti semena

 

Proveravanje klijavosti semene je preventivna mera koja nam pomaže da postignemo bolje rezultate u gajenju biljaka što smanjuje gubitke i obezbeđuje efikasniju upotrebu odgovarajućih resursa.

Proveravanje klijavosti semena pre setve je značajno iz nekoliko razloga.

 

 

ČITAJTE I: Ministarka Begović posetila Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka: Treba da koristimo našu pamet, tradiciju i iskustvo

 

 

 

Efikasnost resursa – testiranje klijavosti nam omogućava da indetifikujemo seme koje neće klijati. To sprečava nepotrebno trošenje vremena, truda i resursa na setvu semena koje neće  ili će u malom procentu proklijati.

Planiranje – kada znamo koliko semena možemo očekivati da proklija, možemo bolje planirati i prilagoditi količinu semena koju treba posejati. Ovo je naročito važno kod gajenja useva na većim površinama.

Foto: Pixabay

Kvalitet sadnog materijala – testiranje klijavosti takođe pomaže u proceni kvaliteta sadnog materijala. Ako se primeti da je klijavost niska tj. mala, to može biti znak da je seme starije ili loše skladišteno, pa može uticati na ukupnu produktivnost biljaka.

Ekonomska efikasnost – klijavost semena direktno utiče na uspeh useva. Proveravanjem klijavosti, možemo smanjiti gubitke i povećati ekonomsku efikasnost našeg poljoprivrednog projekta.

Vreme setve – poznavanje klijavosti pomaže nam u određivanju najpovoljnijeg trenutka za setvu, jer ako znamo koliko dugo će trebati da seme proklija, možemo planirati setvu u optimalnom trenutku za našu klimu i uslove.

Foto: Pixabay

Sam postupak testiranja klijavosti semena može se uraditi na sledeći način:

Priprema – uzima se uzorak semena, iz partije semena koje se planira za sadnju. Neke vrste semena često pokazuju bolje rezultate kada su sveže (npr. seme paradajza).

Vlaženje – navlaži se papirni ubrus ili pamučna krpa, koji se stavlja na ravnu površinu (npr. tanjir). Ubrus ili krpa ne sme biti previše vlažan, ali dovoljno da održava potrebnu vlagu.

Raspored semena – seme se postavlja na vlažnu i ravnu površinu u tankom sloju ali sa dovoljno prostora  između njih.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Pokrivanje – nakon postavljanja semena potrebno je takođe pokriti seme vlažnim ubrusom ili krpom. To doprinosi zadržavanju vlage i simulira uslove klijanja iz prirode.

Održavanje vlažnosti – potrebno je redovno proveravati i održavati potrebnu vlažnost, kako bi seme imalo optimalne uslove za klijanje što se vlage tiče.

Posmatranje klijvosti – takođe treba redovno, tokom postupka pratiti seme kako bi se utvrdio pravi momenat klijanja semena, i na osnovu toga doneo pravi zaključak o momentu i procentu klijavosti semena.

Piše: dipl. inž. Zoran Lazarov, PSSS Vranje