Završeno Prvo nacionalno ocenjivanje meda

 

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenjivanje meda organizovao Prvo nacionalno ocenjivanje meda.

Prvo mesto osvojio je pčelar Saša Jovanović iz Despotovca za bagremov med, drugonagrađeni je cvetni med (od gloga), pčelara Gorana Miljkovića iz Stamnice kod Petrovca na Mlavi, a treće mesto dele bagremov med, pčelara Zorana Krstića iz Vlasotinca, i lipov med, pčelara Gorana Miljanovića iz Čerevića kod Beočina.

 

 

ČITAJTE I: Pčelari u sudskom sporu pobedili firmu koja im je otrovala pčele

 

 

 

Komisiju su činili prof. dr Slađan Rašić (predsednik Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda), dr Dubravka Škrobot i dr Mladenka Pestorić, stručnjaci u ovoj oblasti i članovi Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda.

Foto: Pixabay

– Med je ocenjivan pre svega uzimajući u obzir generalnu prezentaciju meda, vizuelnu procenu, procenu mirisa, procenu ukusa, procenu teksture i na kraju ukupan utisak. Sve to naravno je moralo da odgovara vrsti meda koja je ispitivana, jer čistoća sortnog ukusa, recimo, najbolje govori o umešnosti pčelara da dođe do meda sa minimalnim učešćem nektara drugih biljaka. Podsetićemo vas da, recimo, bagremov med iz Srbije veoma često u laboratorijama ne može da prođe olfaktornu analizu, jednostavno zato što ima voćni ukus, odnosno pčelar je dozvolio svojom tehnikom pčelarenja da deo voćnog meda uđe u bagremov med – navodi se u objavi SPOS-a.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Kompletni rezultati biće objavljeni na XV Državnom pčelarskom sajmu, a nagrade najboljima uručene tokom otvaranja Sajma u subotu 10. februara, saopšteno je iz ove organizacije.

Foto: SPOS