Traktori ostaju u Novom Sadu, poljoprivrednici na pregovorima sa premijerkom

 

Predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije danas će razgovarati sa premijerkom tehničke Vlade Anom Brnabić. Nezadovoljni stanjem u agraru oni protestuju ispred zgrade Banovine u Novom Sadu.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednici radikalizovali proteste u Novom Sadu

 

 

 

Svoje zahteve da otkupna cena suncokreta ne bude niža od 700 evra za tonu, da se od akcize za gorivo za jesenje radove odbije bar 80 odsto, i da po toj ceni svaki poljoprivrednik dobije 100 litara po hektaru, bez ograničenja površina,   na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina, da se cena đubriva subvencioniše sa najmanje 30 odsto,  da direktna davanja po hektaru u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto od cene, da policija stornira sve zapisnike koje je pravila tokom današnjeg dana, da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše kako bi poljoprivrednici prolongirali pojedine poljoprivredne kredite i da dobiju pisane i pečatirane garancije da će njihovi uslovi biti ispunjeni izneli su ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću.

Predlozi ministrstva za udovoljenje zahteva poljoprivrednika juče su stigli.

1.Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede garantuje svim učesnicima protesta da neće biti preduzimane sankcije zbog aktivnosti tokom jučerašnjeg dana (9.8.2022.)

2.Predlažemo sastanak sa premijerkom u četvrtak 11.8.2022. i molim vas da odredite 4 predstavnika

3.Na sastanku bi bile utvrđene mere za sledeće:

-Proglašenje suše za prostore po izveštaju RHMZ-a I predlog finansijske podrške za ugrožena područja (odlaganje plaćanja kredita, odlaganje plaćanja zakupa državne zemlje, finansijska pomoć/podrška u repromaterijalu). ROK ODMAH posle sasanka u Vladi

-Omogućavanja sipanja dizel goriva na NIS -ovim pumpama dva puta tokom dana, plus canister I hitno izdavanje poljoprivrednih kartica. ROK ODMAH.

-Definisanje poljoprivrednika kao profesije I propisa po reformi PIO – zajednička radna grupa I utvrđivanje predloga do OKTOBRA (iz ovoga proizliazi I novi način subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstava I uvođenje plavog dizela).

-Organizacija sastanka sa Pokrajinskom Vladom zbog rešavanja problema naknade za odvodnjavanje. ROK 10 DANA.

-Dalja liberalizacija izvoza poljoprivrednih proizvoda. ROK 15 DANA.

-Utvrđivanje novog načina subvencionisanja po hektaru. ROK SREDINA OKTOBRA (prilikom izrade novog budžeta).

Mileta Slankamenac Bata iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije uoči sisreta sa premijerkom za Agroportal.rs kaže da im je ponuđeno 20 dinara subvencija za 60 litara dizela.

-Mi tražimo za tu količinu 30 dinara ili 20 dinara za 100 litara. Nama je rečeno da se problem poljoprivrednih kartica (koje poljoprivrednicima u većini slučajeva nisu isporučene) već sada rešava. Objašnejno nam je da s’ obzirom na činjenicu da je država učestik u vlasništvu NIS-a na ovu kompaniju mogu da utiču za razliku od drugih distributera goriva. Polovinom septembra ministarstvu ćemo opet poslati zahtev za plavi dizel, za agrarni budžet, subvencije …Kada govorimo o ceni suncoreta ona je 530 evra + PDV za tonu, a računica kaže da je to oko 66-67 dinara za kilogram. Mi ćemo tražiti 550 evra + PDV, odnosno da bude oko 70 dinara za kilogram, kazao je za Agroportal.rs  Mileta Slankamenac Bata iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

On je naglasio I da se premija za mleko vraća na 15 dinara za litar. Postoji informacija da su neki farmer već potpisali ugovore u kojima je premija za mleko u drugom kvartalu 10 dinara ali predstavnici Inicijative će insistirati da se I njima računa uvećana premija čija isplata bi trebala da počne za 10-ak dana.

-Kada je reč o proglašenju suše za elementarnu nepogodu tu svi bauljamo u mraku. Mislim da je sa sušom počelo da se trguje. To kažem jer je predloženo da se različito isplati naknada zbog elementarne nepogode u različitim područjima, što bi utvrdio RHMZ. To znači da prinos po hektaru od 500 kg jeste elementarna nepogoda, a od 1.000 kg nije. A suštinski nema velike razlike jer je suša uzela svoj danak. Mi moramo da prihvatimo da za sve važe isti uslovi, objasnio je Slankamenac.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Prema njegovim rečima, u priču o subvencijama ušlo bi se za otprilike 1,5 mesec.

-Naravno da će nam tu trebati podrška poljoprivrednika jer sam ubeđen da se na to niko neće obazirati dok opet ne isteramo traktore. Možda će nas sledeći put ozbiljnije shvatiti. Kada se govori o 300 evra po hektaru moramo se međusobno konsultovati jer mi imamo potpuno drugačiji percepciju subvencija. Naš cilj je da mala gazdinstva dobiju što više, a mala što manje. To je način da se sačuvaju porodična poljoprivredna gazdinstva koja su kod nas skoro pogašena. Zajedno sa poljoprivrednicima I državom moramo da pronađemo mehanizam da sačuvamo ljude koji hoće da rade npr. 25 jutara zemlje, da drže 10 krava i da žive. Neće oni da idu na Tenerife. Oni žele da iškoluju decu I da pristojno žive, poručio je Slankamenac.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar