Poljoprivrednici radikalizovali proteste u Novom Sadu

 

Poljoprivrednici iz Vilova pridružili su se jutros posle 6h kolegama koji su juče svoje traktore parkirali ispred zdrade Banovine u Novom Sadu i tu proveli noć. U 8 sati nezadovoljni poljoprivrednici blokirali du deo Bulevara Mihajla Pupina od ulice Žarka Zrenjanina do ulice Sonja Marinković i propuštaju samo kola Hitne pomoći.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednici u Novom Sadu: Predsednik Vučić je jedina osoba sa kojom možemo da razgovaramo

 

 

 

Povod za blokadu je odgovor za ispunjenja zahteva koji su u pisanoj formi dobili od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

-Odgovor koji smo dobili nije ni blizu naših zahteva, a ni obećanja ministra Nedimovića. Ne spominje se subvencionisanje đubriva, a kada je gorivo u pitanju o akcizama nema reči. Ali, stoji da Ministarstvo poljoprivrede garantuje da neće biti prekšajnih prijava protiv učesnika protesta. Ne znam samo kako garancije može da da Ministarstvo poljoprivrede umesto Ministarstva unutrašnjih poslova ili Ministarstva pravde. Javljaju nam se kolege da dolaze ka Novom Sadu i automobilima i traktorima, a da li će ih zaustaviti policija koja se, kako su nam rekli nalazi na ulazima u grad, videćemo, kaže za Agroportal.rs  Mileta Slankamenac Bata iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Podsećamo da je na desetine traktora juče parkirano ispred zgrade Banovine u Novom Sadu jer su poljoprivrednici Južnobačkog okruga, koji čine samo deo članova Inicijative za za opstanak poljoprivrednika Srbije, odlučili da svoje nezadovoljstvo agrarnom politikom iskažu na ovaj način.  Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

Poljoprivredni zahtevaju da:

  • Otkupna cena suncokreta ne bude niža od 700 evra za tonu
  • Da se od akcize za gorivo za jesenje radove odbije bar 80 odsto, i da po toj ceni svaki poljoprivrednik dobije 100 litara po hektaru, bez ograničenja površina,  na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina
  • Da se cena đubriva subvencioniše sa najmanje 30 odsto
  • Direktna davanja po hektaru u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto od cene
  • Da policija stornira sve zapisnike koje je pravila tokom današnjeg dana (9.8.2022.)
  • Da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše kako bi poljoprivrednici prolongirali pojedine poljoprivredne kredite
  • Da dobiju pisane i pečatirane garancije da će njihovi uslovi biti ispunjeni

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović bio je juče u Novom Sadu i razgovarao je sa poljoprivrednicima i obećao da će problem sa policijom biti rešen, kao i da će u roku od 48 sati biti organizovan razgovor sa premijerkom tehničke vlade Anom Brnabić.

-Tom prilikom će biti tačno utvrđeni rokovi kada će koja stvar biti ispunjena vežano za jesenju setvu, cene I sve ostale stvari koje ste naveli. Mi smo obezbedili novac. Što se tiče cene suncokreta, mi možemo samo jednu stvar, a to je da država plati lagerovanje suncokreta dok ne bude bolja cena. Gorivo će biti po ceni od 179 din/l, a bez akcize će biti rešeno Zakonom o profesionalnom poljoprivredniku u narednih 60 dana, rekao je Nedimović.

On je dodao da će problem naplate odvodnjavanja biti rešen nakon razgovora sa predsednikom pokrajinske Vlade Igorem Mirovićem. RHMZ će objaviti izveštaj o suši i doneti mere u skladu sa tim. Nedimović je obećao I da će poljoprivrednici sve dobiti u zvaničnoj pisanoj formi.

-Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je bio tu i obećavao je da će se organizovati sastanak sa premijekom u tehničkoj Vladi Anom Brnabić u roku od 48 sati. Međutim, osim predsednika Aleksandra Vučića, mi ne vidimo drugu ličnost u zemlji Srbiji sa kojom bi mogli da razgovaramo. Mi smo još uvek strpljivi, ne ometamo saobraćaj, punktove imamo kod Pančeva, Sombora i drugih mesta širom Srbije. Sada se sve nešto čeka. Evo, mi ćemo i dalje čekati, ovde ćemo prespavati i ako su oni voljni odmorni da dođu – mi ćemo ih i dalje čekati do ispunjenja naših zahteva, rekao je Mileta Slankamenac Bata iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Poljoprivrednici su razvili transparent kojim poručuju da, uz ove cene, „jesenje setve neće biti“.

Tekst i foto: J. Bajšanski

Ostavite komentar