Poljoprivrednici Novog Kneževca čuveni su po proizvodnji začinske paprike i iza njih je veoma teška proizvodna godina, prvenstveno zbog suše koja je najviše pogodila baš Banat. Tima Jovanov kaže da je uspeo u određenoj meri da ublaži njene posledice jer na svojoj njivi na kojoj je uzgajao papriku i paradajz, ima sistem za navodnjavanje.
ČITAJTE I: I slano i slatko za NorMU zdrave ishrane
Uprkos tome, proizvodnja je bila problematična jer je dolazilo do opadanja cvetova i lošeg zametanja plodova. Dva meseca posle setve nije bilo ni jedne ozbiljne kiše u ovom delu Banata, pa su biljke, da bi se sačuvale, zaustavile vegetaciju.
-I tako sve do kraja avgastu i prvih pravih kiša. Tek tada je došlo do pravog roda paprike. Da paradajz i paprika mogu da opstanu do decembra, imao bih fantastičan rod. Ali, kiša je ipak zakasnila pa su prinosi drastično umanjeni ali je kvalitet plodova bio dobar tako da je i kvalitet mog krajnjeg proizvoda – začinske paprike, odličan, objašnjava Tima Jovanov.
A upravo kvalitet preporučuje Timinu začinsku papriku pa se ove godine traži kašika više. Kada je marketing u pitanju, Jovanovi su odabrali duži, neki bi rekli i teži put, za plasman začinske paprike i soka od paradajza -lepu reč i preporuku.
-Naši najveći kupci su ljudi koji idu na tkmičenja u kuvanju riblje čorbe, gulaša, parikaša…Znate, u ljubavi gotovo uvek postoji ljubomora. Drago mi je što na nju nisam naišao kod ljudi koji vole naše proizvode i redovno ih kupuju. Oni su ih nesebično preporučivali drugima i ako su u takmičarskom smislu konkurenti, kaže Jovanov.
Po preporuci, Timina paprika je stigla i do estrade. Sada je ovaj začin i na trpezi Zvonka Bogdana. Zvonko je opevao vojvođansku ravnicu, Vojvođane, salaše i čilaše, ljubavi tek rođene i one ugašene. A baš je ljubav motiv koji pokreće Timu i njegovu suprugu Latinku, ponikle na banatskoj zemlji, da joj se iznova vraćaju. Nemamo dokaza ali opravdano sumnjamo da upravo zbog te ljubavi finalni proizvodi Jovanovih, poznati po brendu „Sa Timine njive“, imaju prelepu crvenu boju, prelep miris, a o ukusu neka pričaju oni koji su ih probali.
-Sem ljubavi koja je sasvim sigurno utkana u svaki plod paprike kvalitet joj daje i način proizvodnje. To mora biti na starinski način, onako kako su to ljudi nekada radili. Ja za neke procese vreme vraćam unazad. Samo se setva radi traktorom sve ostalo je ručni rad. Okopavamo je, ne prskamo hemijskim sredstvima i ako sam ja inženjer zaštite bilja, i posle slede berba, nizanje, cepanje – sve ručno, kaže Tima i dodaje da pomoć mašine stiže tek kod mlevenja na prirodnom kamenu.
On kaže da u ovoj proizvodnji postoji finansijski efekat ali do njega ne bi ni došlo da nema ljubavi prema zemlji, paprici i radu. Njemu i njegovoj supruzi „vetar u jedra“ su zapravo mnogobrojni kontakti sa ljudima iz različitih delova sveta ostvareni zahvaljujući mlevenoj začinskoj paprici. Kilogram sada košta 3.500 dinara, a zahvaljujući intenzivnoj boji, ukusu i mirisu ona se prilikom priprema kulinarskih specijaliteta koristi u manjim količinama u odnosu na neke druge paprike.
-Prodajući našu začinsku papriku pod stare dane obnavljam znanje iz geografije. Ljudi zovu i naručuju iz svih delova Srbije. Stigla je ona i do Amerike i Kanade. Kupuju je naši ljudi koji žive tamo. Ali, meni je posebna satisfakcija to što se začinska paprika Jovanovih prodaje u Mađarskoj koja je upravo poznata po proizvodnji vrhunske mlevene začinske paprike, kaže Tima.
U Hrvatsku su mlevenu začinsku papriku sa Timine njive počeli da nose ljudi koji se takmiče u pravljenju kulena.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Jovanovi su već prodali gotovo celokupnu ovogodišnju proizvodnju mlevene začinske paprike, a jedan takmičar u kuvanju riblje čorbe je čak pitao da li može da kupi nekoliko kašika.
Dilema koja ostaje za narednu godinu je da li Tima i Latinka da povećaju proizvodnju ili da uvedu novu meru kod prodaje – kašiku. Ovo je naravno šala ali nije šala da bi vojvođanske domaćice dodale da sa Timinom začinskom parikom nema crvenijeg i ukusnijeg nasuva sa krompirom na kugli zemaljskoj.
Piše: Jasna Bajšanski