Trihiljadita kuća u selu Simićevo kod Žabara dodeljena četvoročlanoj porodici

 

Nakon današnje sednice Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u Palati Srbija 3000. kuća od početka ovog programa Ministarstva za brigu o selu, pripala je samohranoj majci sa troje dece, koja se seli u Simićevo kod Žabara.

 

 

ČITAJTE I: Nastavak pregovora o dodatnom finansiranju Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije

 

 

Posle decenija podstanarskog života, ova porodica je dobila svoj krov nad glavom, a njena prijava za ovu nekretninu od 74 kvadrata je inače prva koja je za ove četiri godine programa, stigla iz te opštine u Braničevskom okrugu.

Foto: Bojana Caranović/ Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

-Ukupan broj do sada dodeljenih kuća iznosi 3015, čime je krov nad glavom steklo više od 12 hiljada ljudi. Veliki dan za građane Srbije i potpuni trijumf mladih, hrabrih ljudi. Svi oni u proseku imaju manje od 30 godina, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Foto: Bojana Caranović

On je posebno istakao da čak trećina, a prednjače visokoobrazovani, napušta gradske sredine i pronalazi svoj dom u selima Srbije. Zajednička domaćinstva, visoke zakupnine i nedostižni novi stanovi su, između ostalog, nešto što ih motiviše da se u sve većem broju prijavljuju i učestvuju u realizaciji ovog programa.

-Ako smo u Srbiji oko nečega svi saglasni, bez obzira na nacionalnu, versku i političku opredeljenost, onda je to ovaj program. Živeće onoliko dugo koliko mladi ljudi budu pokazivali interesovanje, a podaci govore da je ono sve veće, poručio je Krkobabić.

Među današnjim dobitnicima je i porodica sa šestoro dece koja će živeti u  somborskom selu Gakovu. Devet porodica je sa po troje i četvoro dece.

Foto: Bojana Caranović

Ovoga puta najveća kuća od 230 kvadrata sa okućnicom od oko 14 ari biće dom porodici u Bačkom Dobrom Polju  kod Vrbasa.

Najeftinija kuća iznosila je manje od pola miliona dinara i nalazi se u selu Torda Kod Žitišta.

Foto: Bojana Caranović/Komisija za dodelu kuća

Najviše kuća biće useljeno u selima Nove Crnje i Kanjiže, a na jugu u Pirotu.

-Danas smo dodelili 110 kuća u čak 50 lokalnih samouprava širom Srbije, gde će živeti 150 odraslih i 78 mališana. Time je samo od početka ove godine dodeljeno 365 kuća, rekao je zamenik predsednika Komisije, agroekonomista Milan Prostran.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Prostran je naglasio da je značaj ovog programa za Srbiju višestruk, na ovaj način aktivira se i veliki deo proizvodnih resursa. Primera radi u okolini Mionice je porodica  uz kuću dobila i dva hektara zemlje. Dakle, program daje svoje jasne efekte.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu