U Kosjeriću berba maline u punom jeku; cena za kilogram 600 dinara

 

Berba malina u kosjerićkom kraju već je uveliko odmakla. Milenko Vasiljević iz Varde, angažovao je berače iz Republike Srpske koji su svakodnevno u njegvovim malinjacima. A otkupna cena maline je 600 dinara koju plaća „Budimka” iz Požege.

 

 

ČITAJTE I: VZ „Bačka jagoda“- Ovogodišnja otkupna cena nije mogla da isprati troškove

 

 

 

-Imam negde oko 50 ari. U odnosu na prošlu godinu, ipak je dobro rodilo. Samo, dva puta je grad oštetio dosta. Iz „Dunav osiguranja” su procenili štetu na 30 odsto, ali su računali po 300 dinara, a malina je 600, pa onda nije to to. Predajemo „Budimki”. Na računu piše 600 dinara. Ne može čovek da bude nezadovoljan, ali kad pogledate šta je sve poskupelo, i gorivo i hemija, onda preklapa jedno drugo, rekao je Milenko.

 

Milenkove maline beru dugogodišnji berači koji u ovaj kraj dolaze sa druge strane Drine.

 

-Berači su dugogodišnji, iz republike Srpske su. Moraju se na vreme obezbediti. Svega ima samo nema radne snage. Kad nema u Londonu na aerodromu radne snage kako će imati u malinama na Vardi, kaže Milenko.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

A kako sami berači kažu, na gazdu su i više nego zadovoljni. Uslovi tokom berbe su dobri, plaća na vreme i po dogovoru, a dokaz za to je što se godinama vraćaju u isti malinjak.

Tekst i foto: Glas Zapadne Srbije

 

Ostavite komentar