U Leskovcu 20 protivgradnih stanica bez raketa, Iz Radarskog centra tvrde da raketa nema u celoj Srbiji

Nakon nevremena koje je prethodnih dana zahvatilo jug Srbije, 20 stanica u okolini Leskovca ostalo je bez protivgradnih raketa, dok 8 stanica raspolaže sa 1 do 3 rakete, tako da sada rade po principu preraspodele. Iz Radarskog centra „Kukavica“ kažu su dejstvovali u svim opštinama u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu i da je potrošena sva količina raspoloživih raketa.

Da je od 28 protivgradnih stanica u Leskovcu čak 20 ostalo bez raketa, potvdio je predsednik Udruženja strelaca Žikica Marinković, koji navodi da sada ne mogu da obavljaju svoj posao jer – nemaju čime.

 

-Sve raspoložive rakete koje smo imali smo ispucali. Ovo nas nije zadesilo 10 godina unazad. Nema ni jedna raketa ni u centralnom magacinu, ni kod nas na Radarskom centru – kaže Marinković.

Za nedostatak raketa krivi Vladu Srbije jer, kako kaže, ona donosi odluke koliko raketa će im kupiti, pa se nada da će današnjim dolaskom ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, ovaj problem biti rešen.

Do tada, ako dođe do nevremena, kaže, može samo da gleda u nebo i moli se Bogu, jer su i Jablanički i Pčinjski okrug bez raketa, pa sada dejstvuju po principu preraspodele među stanicama.

Isto potvrđuje i direktorka Radarskog centra „Kukavica“ koji pokriva Jablanički i Pčinjski okrug.

-Non-stop radimo, 15, 16, 17, i 18. jula ispražnjene su stanice, sve koje su bile u situaciji da dejstvuju i da sad trenutno nema raketa u celoj Srbiji – kaže Nataša Tomić.

Dodaje da RHMZ radi na pribavljanju raketa, a da ovakva vremenska situacija nije mogla da se predvidi na početku sezone, kada su se rakete kupovale i da još postoji opasnost od vremenskih nepogoda.

Da li će i kada nove protivgradne rakete stići još se ne zna, a iz nadležnog RHMZ-a još nema ni odgovora na sva ova pitanja koja su novinari Južnih vesti uputili.

Autor:T. Todorović

Izvor:Južne vesti

 

Ostavite komentar