Vojvodina: Štete od nevremena velike

 

Nevreme koje je tokom prethodnog dana zahvatilo brojne delove Vojvodine najviše nedaća donelo je selu Mošorin.

Kompletna šteta se još uvek procenjuje, ali nadležni i meštani tvrde da se kreće od 20 do 100 odsto.

Kuće bez jednog dela krova, popucale roletne, uništene štale i drugi delovi domaćinstava, slika je koja je sačekala meštane jutro nakon oluje.

Stočari su u jednom delu noći ostali bez struje, te je mnogima stoka ostala žedna.

Veliku štetu pretrpeli su i ratari jer su usevi na gotovo dve hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta uništeni.

Najveću štetu pretrpeli su suncokret, soja i kukuruz.

Vatrograsci i druge komunalne službe koje je organizovala opština i Južnobački okrug od jutra su na terenu i pomažu meštanima.

Ruski Krstur i Đurđevo – grad veličine lešnika

Veliko nevreme juče je bilo i u Ruskom Krsturu. Duvao je jak vetar i padala kiša, ali u selu nije bilo štete. Najgore je bilo na njivama gde je veliko nevreme uništilo papriku.

 

U Đurđevu, kažu meštani, ne pamte takvo nevreme. Duvao je jak vetar koji je skidao krovove sa kuća, čardaka i štala, a led veličine lešnika uništio je veliki deo soje i kukuruza.

U Vrbasu i Kucuri nije bilo nevremena, samo je duvao vetar i padala je kiša. U Bikić Dolu padala je kiša i led, ali nije napravljena veća šteta.

U Apatinu, Somboru i Odžacima vetar lomio grane i rušio drveće

I Zapadnobački okrug sinoć je zahvatilo olujno nevreme, a u Apatinu je oko petnaestak minuta padao grad veličine lešnika, dok su se od siline vetra lomile grane i rušilo drveće, koje su noćas uklanjale dežurne ekipe javno komunalnih ekipa iz Apatina, Sombora i Odžaka.

Snažno nevreme praćeno obilnim padavinama, grmljavinom i ponegde gradom sinoć je pogodilo Apatin, Sombor i Odžake, a od jačine vetra pucale su grane i lomila se stabla, što je pričinilo i materijhalnu štetu na pojedinim automobilima i krovovima kuća.

-Odvalila se grana, vetar je bio u pitanju, a ne grom, grana je bila dobro natopljena vodom i pala je po dijagonali i sredila mi automobil. Šteta je kompletna I nema više vožnje tog auta, rekao je za RTV Tomislav Čeljuška iz Sombora.

Olujni vetrar u Doroslovu oborio je stablo na banderu, što je dovelo do prekida snabdevanja električnom energijom za meštane koji žive u tom delu sela. Dežurne ekipe JKP „Zelenilo“ iz Sombora radile su danonoćno na saniranju štete.

-Nezapamćeno nevreme je zadesilo naše selo Doroslovo, a imamo na desetak mesta srušenih stabala koji su prekinuli glavne električne vodove. Ekipe EPS-a i JKP “Zelenila” su izašle na teren, svi rade i mislimo da će to sve u kratkom vremenskom periodu biti sve uklonjeno reči su Zvezdana Milinkovića, predsednika Saveta MZ Doroslovo.

-Radimo neprekidno 72 sata, sve ekipe su angažovane na raščišćavanju posledica elementarnih nepogoda. Na terenu smo imali dosta učinejne materijalne štete na vozilima, gde nije bilo povrede građana, a davali smo prvo prioritet da se otklone posledice koje prete građanima, pa smo tako sanirali više šteta na krovovima kuća, rekao je Nikola Jocić, rukovidlac parkova i zelenila u JKP „Zelenilo“ u Somboru.

Sinoć, kao i prethodnih dana desjtvovala je i protivgradna odbrana, a strelci iz Apatina, Sombora i Odžaka, sinoć su ispalili 78 raketa sa protivgradnih stanica.

Izvor: RTV

 

Ostavite komentar