Odbrojava se do početka 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

 

Na Novosadskom sajmu užurbano se radi da sve bude pripremljeno za 20. maj kada je zakazano svečano otvaranje 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, u godini kada Novosadski sajam obeležava vek postojanja.

Međunarodni poljoprivredni sajam trajaće 7 dana, do 26. maja. Radno vreme za posetioce je od 9 do 19 časova, osim u petak, 26. maja kada će radno vreme biti od 9 do 16. časova.

Pojedinačne ulaznice staju 700 dinara, dok su u kolektivnim posetama 500 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 350 dinara. Za kolektivne posete neophodno je dostaviti najavu posete sa brojem posetilaca (najmanje 15 osoba), na memorandumu zadruge, škole, fakulteta ili kompanije sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

 

 

ČITAJTE I: Konferencijom o preciznoj poljoprivredi Društvo agrarnih novinara obeležava 20. godina postojanja

 

 

 

Porodični dan je sreda, 24. maj. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 700 dinara.

Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri.

O tome šta su domaćini priredili za posetioce bilo je reči na današnjoj konfereenciji.

Poznato je da je Zemlja partner Poljoprivrednog sajma Italija, značajna podrška najvećoj smotri agrara stigla je od sponzora – Globos osiguranja, Banke Poštanska štedionica, Al Dahre, Telekom Srbija… Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, darodavaca u Poklon-igri…

Agrotehnologije fokus Zemlje partnera – Italije

Italija je u istoj ulozi bila i 2016. i 2019. godine, dok je Zemlja prijatelj bila 2015.

-Ovaj Sajam ne smatram pukom izložbom već pokretačem raznih aktivnosti. I ove godine smo nastavili saradnju i potpisali različite sporazume i to naročito u sektoru agrotehnologija. Ono što smo započeli prošle godine ove smo uvećali i poboljšali. Na našoj kolektivnoj izložbi u Hali 1 biće prisutno 21  italijansko preduzeće, a polovina od tih preduzeća je prvi put na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Velika nam je čast da smo Zemlja partner baš u ovoj godini važnoj za Novosadski sajam. Organizovali smo i bogat kulturni program koji će pokriti ceo Novi Sad, rekao je Antonio Ventreska direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ITA/ICE.

Tokom Sajma Italija će organizovati i dva seminara. Prvi će biti 20. maja i na njemu će učestvovati ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida i predstavnik italijanske trgovinske agencije Mateo Copas.

-Što se tiče zajedničkog razvoja naše dve zemlje moguća je saradnja pre svega u tehničkom i sektoru inovacija. Zato ćemo 23. maja organizovati još jedan ambiciozan seminar na kojem će učestvovati istraživači kako iz Italije, tako iz Srbije, istakao je Ventreska.

Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj nekoliko izložbi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali „Master”, a ove godine će podržati i novinu na Sajmu – Urbani salaš.

– Za nas je Izložba stoke izuzetno važna, s obzirom na to da će biti izložene različite rase konja, goveda, ovaca i koza. Za nas je značajno da posetioci upoznaju genetske potencijale i uslovime u kojima se oni gaje. Pored toga biće izložena i grla za koja su nemenje  buduće mere, programi i podsticaji, kako Vlade tako i Ministarstva  poljoprivrede kada je reč o očuvanju i unapređenju stočarstva u Republici Srbiji. Izložba je prodajnog karaktera, te je to šansa da se i na taj način valorizuje napor stočara, rekla je između ostalog Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Globos osiguranje potpisao trogodišnje generalno sponzorstvo

Globos osiguranje sledeće godine navršava 30 godina i ono je jedino srpsko privatno osiguravajuće društvo.  Pre  tri godine doživelo je transformaciju i promenu vlasnika. Tada se i značajno uložilo u razvoj ovog osiguravajućeg društva.

– U protekle tri godine otvorili smo više od 20 filijala širom Srbije izaposlili  550 ljudi. Prošle godine smo dostigli nivo premije od 45 mliona evra. Ove godine je plan da pređemo 60 miliona evra premije. Veoma smo ponosni što smo potpisali sa Novosadskim sajmom trogodišnje strateško partnerstvo i trogodišnje generalno sponzorstvo Poljoprivrednog sajma. Najavljujem da ćemo saradnju nastaviti i 2026. godine,  rekao je Siniša Pratljačić predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja.

Ova osiguravajuća kuća nastupiće u centralnom delu Hale “Master” i kako je rekao Pratljačić  pripremila je i značajne poklone za posetioce i klijente, kao i novi paket osiguranja u poljoprivredi koji obuhvata i mehanizaciju, imovinu i ostale objekte, i na taj proizvod odobrava 10 odsto popusta.

Banka partner je Banka Poštanska štedionica

Podrška Poljoprivrednom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner i ona će predstaviti svoje usluge i pogodnosti.

– Tradicija koju Novosadski sajam ima i ulazak u novi vek je nešto što je Banka Poštanska štedionica ostvarila pre dve godine i to je nik koja spaja naše dve kuće sa ciljem razvoja razmene znanja, razmene iskustva i unapređenja, pre svega poljoprivrede. I ove godine bićemo prisutna u Hali “Master” sa svojim štandom, kao i na otvorenom prostoru s našom mobilnom ekspoziturom,  u želji da uvek budemo što bliže našim klijentima, rekao je Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica.

Zlatni sponzor – Al Dahra

Predrag Klepić, direktor poljoprivrede Al Dahre, Zlatnog sponzora Poljoprivrednog sajma naglasio je da se često priča koliko je poljoprivreda u Srbiji bitna i kako ima veliki potencijal, ali ne sme se zaboraviti da je pored potencijala potrebno uložiti i mnogo energije, znanja i truda.

-Al Dahra je pre nekoliko godina i pokazala kako kupovinom imovine PKB-a, ta reorganizacija i transformacija može da bude vrlo dobra. U poslednjih nekoliko godina je u agrar Srbije, u Al Dahru, uloženo više od 85 miliona evra, prvenstveno u novu mehanizaciju. U narednom periodu ćemo fokus staviti na novu mehanizaciju, drenažne sisteme, sisteme za navodnjavanje. Ideja je da se u narednih nekoliko godina uloži više od 120 miliona evra, rekao je Klepić.

On je napomenuo da Al Dahra u kadrove ulaže onoliko koliko tržište može da ponudi. Bez mladih nada i nove energije nema napretka i zato kontinuirano radi na obnavljanju kadrova i saradnji sa poljoprivrednim fakultetima u Zemunu i Novom Sadu.

Štand Pokrajinske vlade u Hali „Master“

Pokrajinska vlada i sekretarijati su tradicionalno na Poljoprivrednom sajmu. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će se, od 20. do 26. maja, predstaviti na svom Paviljonu u Hali ”Master“. Tokom sedam dana promovisaće žensko preduzetništvo i stare zanate, male preduzetnike i nosioce oznake „Najbolje iz Vojvodine” koji će prezentovati svoje proizvode i usluge. Sekretarijat će organizovati i Dan romskog preduzetništva, Dan LAG-ova i Dan vina… I Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će se predstaviti u Hali „Master“ štandom na kojem će, između ostalog, Udruženje mladih poljoprivrednika oganizovati Konferenciju za mlade poljoprivrednike. U Sekretarijatu planiraju i potpisivanje konkursa za dodelu subvencija kao i rad poljoprivrednih stručnih službi koji će biti organizovan u Hali 23.

Grad Novi Sad je i Grad domaćin Poljoprivrednog sajma, ali i izlagač 

– Iako smo u prethodnoj deceniji slušali kako sajmovi gube na značaju, kako će sajmovi nestati i kako će sve preuzeti internet i onlajn poslovanja ovaj broj izlagača i država koje učestvuju na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ukazuju da poslovni svet, kompanije, izlagači žele da vide druge ljude, žele živu reč, kontakt i da porazgovaraju. Pored ove direktne koristi za Novi Sad važna je i ona indirektna jer vansajamska potrošnja znatno utiče na privredu Novog Sada. Svaki dinar uložen u Novosadski sajam i Poljoprivredni sajam višestruko se vraća, rekao je Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu.

Grad Novi Sad će se predstaviti u Hali „Master“ i na njegovom štandu biće organski proizvođači kao i proizvođači čiji proizvodi nose oznaku zaštićenog geografskog porekla. Prvi put će na štandu nastupiti novosadski vinari kao i mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom.

U Poklon-igri, pet poklona darodavaca

Među najinteresantnijima segmentima Poljoprivrednog sajma uvek su izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Darodavci su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu.

Agopanonka će darovati traktor Belarus 820 i rasipač HMS-A 1000.

 – Svake godine podvlačim da je za nas Poljopivredni sajam izuzetno značajna manifestacija iz prostog razloga što tih sedam dana imamo priliku da sretnemo naše korisnike, potencijalne korisnike, klijente, dilere i dobavljače. To je za nas olakšavajuća okolnost jer na jednom mestu možemo da raspravljamo o problemima koje imamo i načinima za njihovo rešavanje. Vrednost traktora koji poklanjamo je 26.000 evra, a rasipača 3000 evra. Tradicionalno ćemo izlagati na 2000 kvadrata. Ono što naše kupce i poljoprivrednike zanima je akcija koju ćemo imati na Sajmu  – popusti od 500 do 3000 evra, dok će na priključne mašine popust biti do 8%. Podsećam i na akciju staro za novo, koju smo počeli pre nekoliko godina i koja se pokazala uspešnom. Ove godine planiramo da kroz nju obuhvatimo 60 do 80 traktora, istakao je Aleksandar Švonja, zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka.

Kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, poklanja traktor Johan Deere 5045D, a na štand postavlja i premijere i novitete.

– U okviru tradicionalne ponude Johan Deere traktora mi ćemo izlagati na 1800 metara kvadratnih. Pored traktora ponudićemo i priključne mašine. Imamo i tehničke inovacije, između ostalih u opremi za negovanje travnatih i golf terena. U okviru ponude agronomije imamo semenski materijal, silažna hraniva, sredstva za zaštitu bilja… I mi pripremamo određene popuste, a oni će biti od 3% pa naviše, rekao je, između ostalog, Đorđe Mišković, izvršni direktor kompanije KITE DOO.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona  – prskalicu Badilli od 600 litara i sejalicu Ozduman. Predstaviće i svoje udarne proizvode – priključne mašine koje su najprodavanije, a sa partnerima će promovisati novitete – poboljšanu prikolicu Palazoglu, prskalicu Badili, Ozduman sejalice.

1.100 izlagača iz 26 država

– Jubilarni Međunarodni poljoprivredni sajam organizujemo sada kada obeležavamo 100 godina od osnivanja  Novosadskog sajma. Ove godine imamo 1.100 izlagača iz 26 država. Italija je, kao Zemlja partner pored nastupa koji je pripremila na Svečanom otvaranju, praktično podigli lestvicu u organizaciji jer je pripremila set aktivnosti koje će biti održane u gradu, pre svega kulturne događaje. Mogu da potvrdim da će sa naše strane na Svečanom otvaranju biti predsednica Vlade, Ana Brnabić, a događaju će prisustvovati i italijanski ministar poljoprivrede Farnčesko Lolobriđida tako da ćemo imati otvaranje na najvišem mogućem nivou, najavio je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Najskuplji traktor na Sajmu će biti  traktor Case IH Steiger 500, po ceni od 462.000 evra+PDV, a biće izložen na štandu Agromarket Machinery.  Specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 kompanije ITN Group  – Agrotech, čija je osnovna cena 670.000 evra+PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn na Sajmu čija je vrednost oko 700.000 evra+PDV, izlagač je Inter Agrar.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ove godine je dodatnim sredstvima pomoglo da održimo Nacionalnu izložbu stoke i Izložbu genetskih potencijala. Pomoć nam je stigla i oko održavanja „Bio bašte“ koja će biti interesantna našim posetiocima. Uspeli smo da obezbedimo adekvatan reprezentativan broj grla, goveda, konja, koza, ovaca i živine, a ove godine na izložbi neće biti svinja, zbog opasnosti od afričke kuge. Imaćemo 21. maja, takmičenje u preponskom jahanju, a  kao i prošle godine Dan stočara, Dan voćara…, rekao je Cvetković.

On je najavio i humanitarnu akciju koja će biti održana u saradnji sa NURDOR-om i Kompanijom Stamevski, a realizovana na Poljoprivrednom sajmu. U akciji „Human i Sladak“ sav prikupljeni novčani iznos ići NURDOR-u za izgradnju šeste roditeljske kuće.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs