Udruženje „Poljoprivrednici nove generacije“: „MACFRUT“ je mesto usvajanja novih znanja

 

Članovi Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“ i studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i ove godine posetili su Međunarodni sajam voćarstva i povrtarstva „MACFRUT“ koji je od 8. do 10. maja održan u italijanskom gradu Rimini.

„MACFRUT“  je vodeći sajam za profesionalce koji posluju u nacionalnom i međunarodnom sektoru voća i povrća.

 

ČITAJTE I: Zrenjanin: Peti Banatski festival vina 18. maja u Gradskoj bašti

 

 

Sjajni prostori izložbe, sve veći broj italijanskih i stranih kompanija koje učestvuju, dinamična područja i širok spektar inicijativa usmerenih na promociju inovacija i internacionalizacije, karakteristike su koje ga čine ključnim događajem za profesionalce i kupce.

Foto: Otkos

-To je veoma referentan sajam na svetskom nivou. Poljoprivrednicima se tokom njegovog održavanja omogućava da veoma dobro sagladaju međunarodno tržište i njegove tendencije. Srbija je veoma značajan proizvođač voća i povrća. Ali, slaba tačka srpske proizvodnje je plasman. Upravo je „MACFRUT“ izvor informacija za učesnike u ovim sektorima. Zbog toga je prisustvo mladih poljoprivrednika na ovakvoj manifestaciji i značajno i neophodno, rekao je dr Antonio Ventreska, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA.

Foto: Agroportal.rs

On je naglasio da su mladi poljoprivrednici veoma važni, kako oni iz Italije, tako i oni iz Srbije. Zbog toga su, kako je rekao, i prošle i ove godine mladi bili uključeni u sve procese koji afirmišu inovativnost i osvajanje novih znanja.

-Lično smatram da je ključ uspeha u edukaciji jer se samo uz pomoć znanja može postići razvoj. Zato su nam na neki način mladi poljoprivrednici ciljna grupa i veoma smo zadovoljni saradnjom sa njima, dodao je Ventreska.

Foto: Agroportal.rs

Goran Eror, predsednik Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“, inače novinar agrarne redakcije Radio televizije Vojvodine i mladi poljoprivrednik, izrazio je zadovoljstvo što su i ove godine delegaciju činili poljoprivredni proizvođači ali i studenti i profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj i predstavnici nekoliko medija.

-Uverili smo se da je Sajam „MACFRUT“ značajno napredovao u odnosu na predhodnu godinu, posebno u broju izlagača, prikazima savremene tehnologije u sektorima voćarstva i povrtarstva, rekao je Eror.

Foto: Otkos/Goran Eror, predsednik Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“

Poseta ovom sajmu je generalno dobra stvar jer, kako kaže Eror, na mladima svet ostaje, a upravo mladi poljoprivredni proizvođači kasnije, u svojim proizvodnjama, primenjuju ono što su videli i ovom prilikom naučili, a što može da unapredi njihovu proizvodnju.

-Posebno me raduje činjenica da smo imali prilike da vidimo da je upravo savremena poljoprivredna proizvodnja sada realnost poljoprivrednika koji na tlu Evrope proizvode hranu. Videli smo da je čak i veštačka inteligencija sve više zastupljena u procesu proizvodnje. Konkretno, na jednom štandu smo pomoću virtuelnih naočara i dva džojstika, koji su simulirali ruke čoveka, rasad stavljali sa tačke A na tačku B što pokazuje da veštačka inteligencija više nije nepoznanica. To je ono što nam predstoji, a da bismo to spremno dočekali, moramo biti u toku i posećivati sajmove koji su slični ovome, slikovito je objasnio naš sagovornik.

Sa članovima delegacije iz Srbije razgovarao je i predsednik „MACFRUT“-a i stručnjak za voćarstvo Renco Piraćini koji j izrazio zadovoljstvo što je u prilici da upozna mlade i obrazovane poljoprivrednike koji su u tu oblast ušli sa velikim ambicijama i spremnošću da implementiraju nauku u proizvodnju.

Foto: Agroportal.rs/Renco Piraćini, predsednik „MACFRUT“-A

Stefan Gligorić iz Manđelosa, sekretar Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“, doktorant i saradnik u nastavi Poljoprivrednog faklteta u Novom Sadu naglasio je da je Srbija iz Italije preuzela nova tehnološka rešenja u mnogim sektorima voćarstva i povrtarstva, posebno u proizvodnji jabuke.

Na pitanje koja saznanja sa „MACFRUT“-a će preneti studentima, Gligorić je naveo ona o novim tehnologijama i biotehnologijama u proizvodnji voća, primenu bioregulatora u intenzivnoj proizvodnji sa ciljem postizanja većih prinosa i boljeg kvaliteta voća.

Foto: Otkos/Stefan Gligorić, sekretar Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“

-Značajno je bilo videti i vetrogeneratore koji se koriste u borbi protiv mraza. To je ekološko i relativno jeftino rešenje, rekao je on.

Stefan Gligorić je takođe i poljoprivrednik, na čijem porodičnom gazdinstvu su zastupljene ratarska i voćarska proizvodnja. U voćnjacima se gaje višnja i dunja.

Nemali broj mladih poljoprivrednika pronašao je određena tehnička i tehnološka rešenja koja ih interesuju. Među njima je i Sava Kompalić iz Deronja. On je po zanimanju agronom. Na imanju Kompalića zastupljene su stočarska, ratarska i povrtarska proizvodnja, konkretno gajenje lubenice.

Foto: Otkos/Sava Kompalić, poljoprivrednik iz Deronja

-Lubenice proizvodimo na 10 ha iz kalemljenog rasada. Pratimo trendove na tržišu, pa smo u proizvodnju ubacili mini i besemene lubenice, rekao je Sava.

Dodao je da je njega posebno oduševilo pojašnjenje predsednika „MACFRUT“-a Renca Piraćinija povezanosti voćara i povrtara u Italiji.

-Svi su povezani, od primarnih proizvođača, preko logistike do plasmana. Kod nas poljoprivrednici nisu povezani na ovakav način, voleo i da i u Srbiji zaživi ovakav zajednički sistem, da se sve radi po dogovoru, poručio je Kompalić.

Foto: Agroportal.rs

Njegovu pažnju posebno su privukla, za naše prostore, inovativna rešenja sistema za navodnjavanje.

-Tu posebno mislim na kontrolisano zalivanje koje je povezano preko mobilnih aplikacija. Ovakav sistem mnogo olakšava samo navodnjavanje i njegovu kontrolu – koliko u jednoj traci na prekide može da se zaliva, sa koliko procenata vode, fertigacije… Samim tim i analiza zemljišne vlage povezana je sa sistemom koji kasnije odaje koliko vode treba da se doda u sistem što se čini automatski. Svaka kap i vlage i đubriva je kontrolisana. To me je baš oduševilo, rekao je naš sagovornik.

Foto: Agroportal.rs

On je dalje objasnio da je reč o velikom novčanom ulaganju ali, ono donosi i velike uštede đubriva i vode. Posebno je naglasio značaj uštede vode – resursa koji se mora štedeti i njime racionalno upravljati.

Kompalić je naglasio i da ozbiljno razmišlja da aplicira na konkurs Pokrajinskog sekrearijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji se odnosi na navodnjavanje, a sada je u toku.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Treba naglasiti da je „MACFRUT“ sve više međunarodni trgovinski događaj koji nudi priliku za poslovanje uz predstavljanje tehničke stručnosti, znanja i odličnih proizvoda. To je referentni događaj za italijanske i strane profesionalce u sektoru voća i povrća.

Reč je o vertikalnom sajmu koji  predstavlja ceo lanac snabdevanja: proizvodnju, tehnologije pre žetve i posle žetve,  pakovanje i usluge.

Piše: Jasna Bajšanski