Počela primena Pravilnika koji propisuje uslove stavljanja životinja u promet

 

U Srbiji se od 1. maja primenjuje novi pravilnik kojim se bliže propisuju uslovi za stavljanje životinja u promet, način pregleda pošiljke životinja pre utovara, obrazac uverenja i potvrde o zdravstvenom stanju životinja i pošiljke životinja u prometu, kao i sadržina i način vođenja evidencije o izdatim uverenjima i potvrdama.

Pravilnik je stupio na snagu 9. marta, a od 1. maja je u primeni.

 

ČITAJTE I: Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

 

 

Prema pravilniku, u promet se mogu stavljati životinje koje potiču sa gazdinstva koje je registrovano u Centralnoj bazi ukoliko su te registracije u skladu sa propisom kojim se uređuje obeležavanje i registracija životinja, kao i one sa gazdinstva na kojem ne postoji ograničenje ili zabrana prometa te vrste životinja.

Foto: Agroportal.rs

U prometu se mogu naći i životinje koje potiču sa gazdinstva na kojem je izvršen aktivni nadzor, koje poseduju pasoš ili drugi identifikacioni dokument, kao i one koje poseduju uverenje o zdravstvenom stanju i za koje je vlasnik gazdinstva prijavio kretanje nadležnom veterinaru i popunio potvrdu za praćanje kretanja.

Pravilnikom je predviđeno da pošiljke životinja koje se otpremaju van teritorije epizootiološke jedinice, podležu veterinarsko-sanitarnom pregledu pre utovara, osim registrovanih kopitara u sportske i rekreativne svrhe, ako su namenjeni učestvovanju na kulturnim i sličnim događajima ili ako se kreću isključivo zbog privremene ispaše ili rada.

Foto: Pixabay

Veterinarsko-sanitarnom pregledu ne podležu ni pčelinje zajednice radi ispaše ili prodaje, jednodnevne živine iz odobrenih objekata za inkubiranje jaja i jednodnevne pernate divljači, kao ni žive ribe i riblje mlađi radi daljeg uzgoja i poribljavanja, živine i kunići koji se sa gazdinstva upućuju direktno na klanje u klanicu, puževi, ali ni psi i mačke.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Zahtev za ovaj pregled pošiljke životinja pre utovara podnosi se ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji, u pisanoj formi dan ranije od dana stavljanja u promet životinje i on mora da sadrži podatke o vremenu i mestu utovara, vrsti, kategoriji i broju životinja koje se utovaruju.

Veterinarsko-sanitarni pregled pošiljke životinja vrši se na mestu utovara i obuhvata pregled životinja pre utovara i pregled prevoznog sredstva u koje se životinje utovaraju.

Izvor: Agro TV