Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije traže sastanak sa ministrom Martinovićem

 

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije, na sastanku u Aradcu održanom u subotu (11.5.) donela su odluku da se uputi zahtev Vladi Srbije, odnosno premijeru Milošu Vučeviću i ministru poljoprivrede Aleksandru Martinoviću za sastankom.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednici sklonili traktore uz poruku: „I nož i kolač su u rukama države“

 

 

Teme sastanka, za koji zahtevaju da se organizuje u roku od sedam dana, biće dogovor iz Kisača i dogovor iz Palate Republike Srbije – ispunjenje iz novembra, izmena zakona o akcizama i PIO fondu poljoprivrede i razno.

Foto: Pixabay

-Raspoloženje poljoprivrednika baš i nije dobro. Subvencije kasne, većina članova mog udruženja nije dobila tih 18.000 dinara po hektaru, ne zna se šta će biti sa onih 17.000 dinara za seme što je prethodna ministarka obećala i potpisala, refakcija za gorivo kasni po 30, 35 dana, a ljudi su predali zahtev. To što su subvencije malo pokrpile rupe, nove se stvaraju jer se ne vidi da ćemo za naše proizvode dobiti korektnu cenu. Priča se da će pšenica biti 19 dinara sa PDV-om u otkupu, a to je jako malo, kaže Dejan Rakić ispred Udruženja poljoprivrednika Aradac.

Foto: Agroportal.rs/Arhiva, Sastanak u Kisaču

Sastanak su tražila i druga udruženja poljoprivrednika Srbije. Neka, poput malinara su se nedavno srela sa ministrom i razgovarala, a pojedina poput „Povrtara Juga“ već najavljuju protest zbog nekontrolisanog uvoza voća i povrća, pre svega iz Severne Makedonije i Albanije.

-Svako udruženje ima pravo da se bori na svoj način. Mi podržavamo povrtare, naročito oko kontrole uvoza i to svega, bez obzira da li je u pitanju povrće, mleko ili meso, rekao je naš sagovornik.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

On je dodao da ukoliko ministarstvo i Vlada ne odgovore na upit za sastanak, udruženja će ponovo između sebe dogovarati sledeći korak, a jedan od vida borbe su i protesti.

Udruženja u okviru ujedinjenih su Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac sa podrškom Novoseljanskih paora, Banatske crnice Nova Crnja i Dolovačkih paora.

Izvor: Agroklub.rs