Uprava za zaštitu bilja i SPOS: Sprečimo trovanje pčela!

Uprava za zaštitu bilja i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) upozorili su poljoprivrednike, korisnike sredstava za zaštitu bilja i pčelare da je zbog perioda cvetanja voća povećan rizik da dođe do trovanja pčela.

Ukazuju da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova.

Zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru, navedeno je u zajedničkom saopštenju Uprave za zaštitu bilja i SPOS-a.

Sredstva za zaštitu bilja se primenjuju u skladu sa registracijom – deklaracijom i uputstvom, a takođe je važno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca, u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom.

Uprava za zaštitu bilja apeluje na poljoprivredne proizvođače, da prilikom primene sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke koje su u cvetu.

Takođe, potrebno je skrenuti posebno pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja.

Uprava apeluje da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja.

– Zahvaljujući odličnoj saradnji SPOS – a sa Upravom za zaštitu bilja, koja je iz godine u godinu sve bolja i prošle sezone su uspeli preventivno da zaustave par najavljenih tretiranja uljane repice u cvetu i SPOS im zahvaljuje na tome – navodi se u saopštenju.

Tretiranje komaraca iz vazduha, takođe, predstavlja ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju.

– Apelujemo na nadležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela.

U okviru četvorogodišnjeg projekta u vezi sa problemom trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi, koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, koja ga sprovodi u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), potpisana je deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji sa više gradova i opština.

Glavna aktivnost koju očekuju od potpisivanja deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele. Pozivaju predstavnike gradova i opština koji nisu potpisali deklaraciju da to učine.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar