Ratari požurili u njive, preporuka da sačekaju sa setvom zbog niskih temperatura

Prolećna setva na severu Banata do sada je obavljena na oko 50 odsto ukupnih površina. Temperaturna kolebanja i jutarnji mrazevi svakako su ostavili trag na zemljištu, pa je preporuka stručnjaka da ratari još sačekaju sa ulaskom u parcele.

Setva prolećnih kultura na severu Banata obavljena je do sada na oko 50 odsto planiranih površina. Najviše će se i ove godine na poljima u Kikindi naći kukuruz. Međutim, ratari su najvažniji posao u ovom delu sezone već započeli, ali su vremenska kolebanja i te kako ostavila trag na poljima, setveni sloj zemljišta je hladan, vreme je kišovito, tako da su neki ipak odlučili da sačekaju još nekoliko dana. Za setvu je još uvek rano, a oni koji su već obavili taj posao na severu Banata trebalo je da sačekaju još nekoliko dana jer temperaturni uslovi nisu zadovoljavajući, kažu stručnjaci. Najvažnije je da optimalni rokovi još uvek traju.

-Setva je uveliko počela, ali zemljište još uvek nije dovoljno zagrejano. Struka kaže da setva treba da počne kada je temperatura zemljišta 10 stepeni i više, ali su naši ratari požurili i mogu da kažem da je već 50 odsto površina pod jarim kulturama zasejano. Vlage u zemljištu ima dovoljno, imali smo oko 140 litara kiše od početka godine do danas, tako da sa vlagom ne oskudevamo. Niske temperature koje nas prate danima ne dozvoljavaju ulazak u njive jer je zemljište hladno. Druga dekada aprila je takođe optimalni rok za setvu, tako da nije problem da ratari sačekaju još malo. Mi sada ne možemo da predvidimo kakva će godina biti, ali je svakako preporuka da se sa setvom sačeka još malo, da temperaturna kolebanja prođu i da se zemljište zagreje, kaže Aleksandar Pap, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Kikinda.

Na poljima u Kikindi i okolini ovog proleća tradicionano će se najviše naći kukuruz, odnosno više od 30.000 hektara, dok će se suncokret sejati na oko 15.000 hektara. S obzirom na karaktersitično zemljište, soja se vrlo retko seje na severu Banata, a i pod šečernom repom svake godine površina je sve manje.

Izvor: RTV

Ostavite komentar