Urbano pčelarstvo: Još smo mi daleko od svetskih trendova

Dok Berlin “zuji”, jer se košnice nalaze čak i u centralnoj katedrali, a gradski med prodaje kao brend, i dok su košnice i na krovu čuvene Pariske opere, u našim gradovima pčele i dalje doživljavamo kao neprijatelje. Naime, prema postojećim propisima, pčele se u gradu, pa i u Zrenjaninu, mogu držati po tako rigoroznim pravilima da ih onda niko i ne drži i ne odlučuje se za urbano pčelarstvo.

– Zakon o pčelarstvu nemamo, ali imamo pravilnik kojim je regulisano na koji način pčele mogu da se drže u gradu – kaže za portal zrenjaninski.com Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

 

ČITAJTE I: Za vojvođanske pčelare 30 miliona dinara bespovratnih sredstava

 

 

Po važećem pravilniku, ograničen je broj košnica u dvorištu, a određena je i razdaljina od košnica do komšijskog dvorišta. Čak i ako se taj uslov zadovolji, teško je pčele sprečiti da lete van dozvoljenog prostora.

– I sam sam imao košnice u dvorištu i zaštitnu ogradu. Međutim, kada mi je rečeno da pčele preleću, momentalno sam ih izmestio, jer ne želim probleme sa komšijama – ističe Vlačo.

O pčelama ne znamo dovoljno, pa oni koji ih ne poznaju, plaše se uboda. Takođe, ne znaju kako da se ponašaju kad im pčela sleti na ruku.

Bilo je slučajeva, pa i presuda, kojima je nadoknađivana šteta onima koje je ubola pčela. Zato se pčelari ne usuđuju da košnice drže blizu naseljenih mesta.

Urbano pčelarstvo korisno za životnu sredinu

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

 Prema rečima Vlača, u Zrenjaninu sigurno ima odbeglih pčela, ali ne zna da li ih ima u rojevima. U skorije vreme pčelari nisu bili pozivani da “udome” gradske pčele.

– Šteta je što se ne promoviše urbano pčelarstvo, jer je ono jako korisno za životnu sredinu – smatra Vlačo i dodaje da je nekih pokušaja bilo u Beogradu i Novom Sadu i dodaje da bi se i u Zrenjaninu moglo naći zgodnih prostora, ali nema inicijative ni od vlasti, ali ni od nas pčelara.

Izvor: zrenjaninski.com

Foto: Pixaby

 

Ostavite komentar