Užice: Konkurs za opremu za finalnu preradu

 

Sa ciljem poboljšanja materijalnog položaja poljoprivrednika kroz beskamatno kreditiranje i subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, Grad Užice i Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa RRA Zlatibor su osnovali Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede, navodi se na sajtu grada Užica. Konkurs za podsticajna sredstva otvoren je do 15. aprila.

 

ČITAJTE I: Organski proizvođači do 20. aprila mogu da konkurišu za vredne nagrade

 

Kako ističe član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović, u pitanju je inovativni model kreditiranja poljoprivredne proizvodnje koji pokriva nabavku opreme, koja nije obuhvaćena državnim i lokalnim programom subvencija.

-Poljoprivrednik dobija beskamatni kredit sa rokom otplate na tri godine i sa subvencijom od 30 odsto. U prvoj godini vraća samo 10 odsto iznosa kredita, a naredne dve godine po 30 odsto, što znači da odmah po dobijanju kredita dobija subvenciju od 30 odsto i naredne tri godine vraća kredit bez kamate i bez valutne klauzule. Važno je naglasiti da su za ovu godinu obezbeđena sredstva u iznosu od 4,4 miliona dinara i da će se koristiti za nabavku opreme za preradu voća i povrća, odnosno finalnu preradu u okviru poljoprivrednog gazdinstva. Tu se ubrajaju hladnjače, mlekare, sušare, pasterizatori, vakumirke, etiketirke, punilice i drugo. Može se konkurisati i za opremu za preradu mleka, za investicije za kopanje bunara za navodnjavanje kao i za investicije u seoska turistička gazdinstva u ruralnim sredinama i domaću radinost, kazao je Kuzmanović.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva sa aktivnim statusom, koji imaju prebivalište na teritoriji grada. Maksimalan iznos podsticaja je 250 hiljada dinara, s tim da vrednost investicije ne može biti manja od 100 hiljada dinara.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Prednost za dobijanje ovih sredstava će imati žene kao nosioci gazdinstva i mladi poljoprivrednici, a podnosilac zahteva uz prijavni formular podnosi predračun sa opisom investicije.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Ostavite komentar