“Uzmi organsko”- poseta organskim farmama u okolini Lajkovca

Centar za edukaciju i promociju Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika“ u okviru akcije „Dan otvorenih organskih farmi“ poziva sve zainteresovane u jednodnevnu, besplatnu posetu sertifikovanim organskim imanjima u okolini Lajkovca – Markova crkva i Sopot.

Poseta je zakazana za subotu, 10.10. 2020. godine uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i to u okviru projekta „Uzmi organsko“.

Poseta je namenjena svima onima koji žele da se upoznaju sa organskom proizvodnjom na licu mesta, da upoznaju proizvođače, da probaju i kupe ukusne organske proizvode i da provedu dan u prirodnom i nezagađenom okruženju

Organsko imanje Sretenovića „Vodenica“ smešteno je na jazu reke Toplice, nedaleko od ušća u reku Kolubaru, u selu Markova Crkva u opštini Lajkovac. Vodenicu sa dva kamena stara skoro 200 godina Pop Sreten je kupio od Turaka, posle Drugog srpskog ustanka, 1818. godine i preneo na svoje imanje. Danas je vodnica je u potpunosti renovirana i u funkciji. Odmah pored vodenice nalazi se i valjarica sukna koja nije u funkciji, jer joj nedostaje mehanizam za valjanje. U okruženju vodenice je imanje veličine 6 hektara okruženo hrastovom šumom, na kome se organskim metodama proizvode više sorti kukuruza: crveni, beli osmak, zeleni i žuti, i od žita: krupnik (spelta), ovas i raž. Od organskog zrna ovih žita ispod kamena stare vodenice proizvodi se brašno izuzetnog kvaliteta, koje se prodaje restoranima, hotelima i u radnjama zdrave hrane po Beogradu. Novi proizvod koji se trenutno razvija je boza, dobijena od organskog kukuruza i izvorske vode sa imanja. U ponudi imanja su različite vrste brašana i boza.

Eko domaćinstvo dr Čupić je organsko porodično imanje dr Ana Čupić, dr Aleksandar Čupić, i njihovo petoro dece. Na imanju od tri hektara u Sopotu, Čupići se bave proizvodnjom i preradom organskog voća i povrća. U ponudi, koju stalno proširuju, nalazi se oko 40-ak vrsta organskog povrća i voća. Preradu voća i povrća rade po tradicionalnim recepturama, uz nadzor prehrambenog tehnologa.

Od Ane, koja je na specijalističkim studijama Medicinskog fakulteta iz oblasti ishrane, pored edukacije i zdrave organske hrane, mogu se dobiti i saveti o zdravom načinu ishrane, nutricionistički pregled i dijeta. Proizvodi ovog domaćinstva, plasiraju se pod brendom „dr orgAna“ u prodavnicama organskih proizvoda u Beogradu kao i direktnom dostavom na kućni prag.

Broj mesta je ograničen, a prijave se vrše do 8. oktobra. Polazak je u subotu, 10.10.2020. u 9:30 iz Beograda sa parkinga kod Muzeja istorije Jugoslavije – Bilevar kneza aleksandra Karađorđevića. Kontakt za prijavu je: office@serbiaorganica.org

J. Bajšanski

Ostavite komentar