Izlazak iz štampe knjige „Tehnologija jakih alkoholnih pića“ ili kako su je novinari nazvali „Alkoholna biblija“ 2012. godine, imalo je ogromni odjek u alkoholnim krugovima Srbije i čitavog Balkanskog regiona, pa i šire. Ova knjiga ubrzo postaje pravi alkoholni bestseler. Sredinom 2018. godine, svi odštampani primerci knjige bili su rasprodati.
-S obzirom na to da sam skoro tri godine obasut brojnim zahtevima sa svih strana, za ponovno štampanje ove grandiozne knjige, odlučio sam da pripremin novu, sličnu knjigu, a opet nadasve drugačiju, sa naslovom „Velika knjiga za jaka alkoholna pića“. Sve stranice knjige su u boji, štampa kao i uvek izuzetno luksuzna, tvrd šiveni ravni povez, format B5. Knjiga sadrži: 1.132 strane, 234 slika, 1.413 fotografija, 112 tabela, 9 grafikona i preko 200 literaturnih podataka, latinično pismo, kaže za Agroportal njen autor prof. dr Ninoslav Nikićević.
ČITAJTE I: Prof. dr Ninoslav Nikićević: Bez nauke i struke nema kvalitetne rakije
U opštem delu knjige, kako kaže njen autor, obuhvaćeni su svi segmenti vezani za tehnološki proces proizvodnje svih tipova jakih alkoholnih pića, koja se danas proizvode kod nas i u svetu. Posle kratkog prikaza istorijata proizvodnje jakih alkoholnih pića u svetu i kod nas, detaljno su razrađeni svi važniji postulati teorijskih osnova destilacije i rektifikacije. Najveći deo knjige odnosi se na primarnu proizvodnju svih tipova jakih alkoholnih pića koja su danas proizvode. Značajan segment u knjizi dat je završnoj etapi u proizvodnom procesu – sazrevanju (starenju) destilata. Stabilizacija i završno formiranje jakih alkoholnih pića takođe su detaljno prikazani. Takodje je data i savremena podela jakih alkoholnih pića, kao i prikaz pomoloških i tehnoloških svojstva najvažnijih voćnih vrsta i sorti, koje služe kao sirovine za proizvodnju voćnih rakija. Na kraju opšteg dela dat je prikaz ocenjivanja senzornog kvaliteta jakih alkoholnih pića, a u delu alkoholna sveznalica, prikazane su brojne tehnološke zanimljivosti i stručni saveti, koji čitaoce sigurnim korakom vodi kroz galaksiju zvanu jaka alkoholna pića. Posebni deo knjige sastoji se iz dva dela: Moja borba za srpsku šljivovu prepečenicu i Alkoteka.
Autor je uveren da će knjiga biti od velike pomoći brojnim stručnjacima iz ove oblasti, koji rade u proizvodnim pogonima, kontrolnim i istraživačkim institutima i laboratorijama, ali i običnim neprofesionalnim proizvođačima, tzv amaterima i svima onima koji su na bilo koji način, vezani za jaka alkoholna pića.
Vreme će pokazati kolika je vrednost ove knjige, a proizvođačka praksa će ukazati na njene dobre i manje dobre strane. Autor će biti zahvalan na svim dobronamernim sugestijama, koje će doprineti da buduća izdanja ove jedinstvene knjige budu sadržajnija i kvalitetnija. Ako ova knjiga odoli zubu vremena i postane prva karika u nizu budućih, autor će biti mirne savesti, spokojan u saznanju da njegov trud i vreme nisu bili uzaludni, piše u predgovoru knjige.
A na pomenute 1.132 strane nalaze se sledeća poglavlja:
- Istorijat proizvodnje jakih alkoholnih pića
- Pogoni za proizvodnju jakih alkoholnih pića
- Destilacija i rektifikacija
- Sirovine za proizvodnju voćnih i grožđanih rakija
- Grožđane rakije
- Voćne rakije
- Specijalne rakije
- Rakije od drugih prirodnih sirovina
- Rakije od ostalih poljoprivrednih sirovina
- Žitne rakije
- Žestoka alkoholna pića
- Likeri
- Medna alkoholna pića
- Sazrevanje (starenje) destilata
- Finalizacija u proizvodnji jakih alkoholnih pića
- Mane i nedostaci jakih alkoholnih pića
- Senzorno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića
- Alkoholna sveznalica (Recepture u proizvodnji voćnih i drugih rakija)
- Posebni deo – Moja borba za srpsku šljivovu prepečenicu
Šta su drugi rekli o knjizi „Velika knjiga za jaka alkoholna pića“?
„Sve što ste oduvek želeli da znate o proizvodnji svih tipova jakih alkoholnih pića na jednom mestu. Izuzetno vredna knjiga!“
„Ova knjiga se nikome ne pozajmljuje, morate je imati i čuvati, ostale knjige Vam ne trebaju!“
„Najbolja i najkorisnija knjiga iz ove oblasti, koja se pojavila u poslednjih sto godina na našim prostorima“.
O AUTORU
Dr Ninoslav Nikićević rođen je 1. decembra 1952. godine u Beogradu gde se i školovao, od osnovne škole do fakulteta. Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, diplomirao je 1980. godine.
Magistarski rad „Mogućnosti smanjivanja sadržaja metanola u šljivovici“ odbranio je januara 1992. godine, na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu-Zemunu. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Prilog izučavanju važnijih aromatičnih sastojaka šljive požegače i rakije šljivovice“ iz oblasti prehrambene tehnologije, odbranio je 2000. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu-Zemunu, i tako postao prvi i za sada jedini doktor nauka za jaka alkoholna pića u našoj zemlji, i jedini u svetu koji je doktorirao na problematici izučavanja aromatskog kompleksa rakije šljivovice proizvedene od sorte požegača. U zvanje docenta za predmet Tehnologija jakih alkoholnih pića, na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu-Zemunu izabran je 2001. godine, a u zvanje vanrednog profesora za isti predmet izabran je 2009. godine.
Dr Ninoslav Nikićević je vodeći i za sada jedini aktivni naučni radnik iz oblasti Tehnologije jakih alkoholnih pića u našoj zemlji. U ovoj oblasti značajno utiče na razvoj zanatske i industrijske proizvodnje voćnih rakija, posebno šljivovice, čiji je najveći poznavalac i ekspert kod nas.
Priredila: Jasna Bajšanski
Foto: Prof. dr Ninoslav Nikićević