Ukorenjavanje pšenice

 

Ukorenjavanje nije ništa drugo nego porast i razviće žila i žilica korenovog sistema. Korenovi pšenice u prvo vreme rastu brže od nadzemnog dela,naročito pri optimalnoj vlažnosti zemljišta, koja se može postići navodbnjavanjem. Klicini koreni do faze 3 lista dostižu dubinu oko 60 cm.

 

ČITAJTE I: Srednji Banat: Na udaru glodara parcele do kanala i puteva

 

 

U fazi nicanja formira se primarni koren koji, isključivo u početku, snabdeva mladu biljku vodom i hranom.U daljem razvoju biljke počinje razvoj sekundarnog korena iz čvora bokorenja, koji se formira u fazi tri stalna lista.

Primarni koreni rastu više u dubinu i u nepovoljnim uslovima za formiranje sekundarnog korena oni jedino ostaju do kraja života biljke. Međutim , i posle formiranja sekundarnog korena, primarni koreni se i dalje razvijaju i ostaju aktivni do kraja života biljke. Sekundarni koreni koji se nazivaju i „stablovi“razvijaju se iz čvora bokorenja.Produktivnost biljke je utoliko veća ukoliko je jače razvijen korenov sistem.

Najveći deo korenovog sistema pšenice formira se u oraničnom sloju. Prodiranje korena u dubinu vezano je za obradu, đubrenje i stanje vlage u zemljištu. Razvoj korenovog sistema zavisi i od aeracije i temperature zemljišta.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

Pri poboljšanom vodno-vazdušnom režimu korenov sistem se brzo razvija zahvaljujući povoljnoj aeraciji. Na nižim temperaturama brže se razvija koren nego nadzemni deo i obrnuto.

Izvor: PSSS Šabac

Piše: Svetlana Zlatarić, savetodavac za ratarstvo

Foto: Agroportal – znanje je moć

Ostavite komentar