Vinova loza u opasnosti – bolest zlatasto žutilo napada

 

Srbija postaje značajan proizvođač vina i država je donela strategiju razvoja, ali vinova loza je u opasnosti. Bolest zlatasto žutilo je zabeležena kod nas, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Službe za zaštitu su reagovale, ali bez bliske saradnje sa vinogradarima neće biti moguće zaštititi vinske regije. U Hrvatskoj je bolest aktivna u Istri i Slavoniji. U Mađarskoj je zabeležena u više regija, poslednje je registrovana u regiji Hajós-Baja. U Srbiji je bolest zahvatila neke regije na severu Vojvodine i u regiji Fruške gore. Region Niša takođe ima pojavu ove bolesti (Matejevac, Malča).

Početni simptomi zlatastog žutila

Bolest je veoma značajna i mora se zaštititi region u prečniku od jednog kilometra. Veliki je značaj laboratorija koje mogu potvrditi pojavu bolesti da bi se stvorio zaštitni koridor u radijusu od TRI kilometra.

Kada nadležne službe nalože uništavanje vinograda da li vinogradari imaju naknadu od države?

Da biste shvatili koliko je bolest zlatasto žutilo značajna navodimo da je uništenje zaraženih čokota OBAVEZNO, da se borba sa cikadama mora sprovoditi u celom vinogradarskom rejonu i da se zapušteni vinogradi ne mogu tolerisati i moraju se uništiti.

Preporuke PIS Srbija:

Zlatasto žutilo vinove loze je veoma štetna bolest koju prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree.

Početni simptomi zaraze ovom fitoplazmom ogledaju se u tome što pupoljci u proleće kreću kasnije ili uopšte ne kreću. Lastari imaju skraćene internodije, zaostaju u porastu, nedovoljno odrvenjavaju i izmrzavaju tokom zime.

Na zaraženim čokotima dolazi do promene boje lista i pojave nekroze između glavnih lisnih nerava. U kasnijim fazama listovi se savijaju po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze. Kod crnih sorti inficirani listovi bolešću zlatasto žutilo su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti.

Sada se preporučuju pregledi vinograda na prisustvo simptoma bolesti zlatasto žutilo. U slučaju pojave ovih simptoma obavezno je uklanjanje zaraženih čokota.

 

 

ČITAJTE I: Obrada vinograda u jesen

 

 

Kod zaraženih čokota dolazi do nekroze cvasti, tako da nema formiranja grozdića ili su oni rehuljavi, smežurani i lošijeg kvaliteta.

Ova fitoplazma se širi pomoću cikade vinove loze (Scaphoideus titanus). Ove cikade ishranjujući se na zaraženim čokotima vinove loze imaju sposobnost prenošenja fitoplazme na zdrave čokote. O prisustvu larvi cikada u vinogradima i potrebama sprovođenja hemijskih mera zaštite informisali smo vas ove sezone dva puta i to početkom i krajem juna meseca.

Protiv ovog oboljenja ne postoje hemijske mere suzbijanja. Osnovne mere zaštite podrazumevaju suzbijanje vektora i uništavanje zaraženih čokota.

Pregledom vinograda na severnom fruškogorskom vinogorju uočeno je prisustvo simptoma zlatastog žutila u skoro svakom vinogradu, što ukazuje na ozbiljnost ovog problema u vinogradarstvu.

Preporučuje se vinogradarima da pažljivo pregledaju zasade vinove loze na prisustvo simptoma zlatastog žutila.

Pažnju treba obratiti na sledeće:

-Promena boje lista – kod crnih sorti ljubičasta do crvena, kod belih sorti zlatnožuta

-Savijanje spoljašnjih ivica lista prema naličju

-Skraćene internodije na zaraženim lastarima

-Pojava rehuljavih grozdova koji zaostaju u razvoju u odnosu na zdrave

-Odsustvo lignifikacije zaraženih lastara

Larva cikada – prenosilac zlatastog žutila

Proizvođači koji nisu sigurni u prisustvo simptoma zlatastog žutila mogu potražiti stručnu pomoć u Regionalnom centru Novi Sad prognozno izveštajne službe zaštite bilja Vojvodine.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 
 

Zabeleženo je prisustvo larvi III stupnja cikade Scaphoideus titanus.

Odrasla cikada – prenosilac zlatastog žutila

Ove larve imaju sposobnost prenošenje fitoplazme Flavescence doree prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze. U cilju suzbijanja ove štetočine, proizvođačima se preporučuje primena insekticida:

-Elisa (buprofezin) u koncentraciji 0,06 %,

-Todome 24 SC (buprofezin+fenpiroksimat) u koncentraciji 0,05-0,1 %.

Izvor: Agro Info Net

Ostavite komentar