Vodena stihija nosila sve pred sobom

 

Razmatrajući stanje koje je nastalo kao posledica elemenatrne nepogode-poplave na delu teritorije Opštine Gornji Milanovac, Opštinski štab za vanredne situacije doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije za naseljena mesta Bogdanica i Družetići.

 

 

 

ČITAJTE I: Grad u Arilju obrao ovogodišnji rod maline

 

 

Velika količina padavina koja se juče sručila u nekim delovima Srbije, izazvala je bujične poplave koje su nanele štete, pre svega na putnoj infrastrukturi. Jako nevreme zahvatilo je područja Beograda, Užica, Zlatibora, Arilja, Ivanjice, Lučana, Gornjeg Milanovca, Čačka i Požege.

U domaćinstvu Čolovića u Bogdanici poplavni talas reke Kamenice zapretio je da ugrozi život Neđine supruge. Uspeo je da je izvuče na potkrovlje da se ne utopi.

-Jedva sam probio gore jedan deo lamperije, da je izvučem pošto je nepokretna, a ja sam gazio vodu koliko me ima. Voda je bila preko metra. To je brzina, a sredinom dvorišta je bujica bila dva metra, dva i po metra, kaže Neđo Čolović iz Bogdanice.

Vodena stihija nosila je sve pred sobom, pa su u pojedinim domaćinstvima, pored toga što su poplavljene kuće, stradale i domaće životinje.

-Oko šesnaestoro jagnjadi, nešto ovaca, nešto umatičenih kupljenih. Nešto je tu ostalo, nešto je odnela voda, ispričao je Raško Šišović iz Kamenice.

-Mi nemamo više šta da radimo, nemamo plastenike, nemamo vrt. Znači četrdeset četvoro tovnih pilića, po pet kilograma, sve je pocrkalo, kaže Ljiljana Tomić iz Kamenice.

-Naše komisije će biti već na terenu da utvrde štetu na objektima, ljudi, koliko vidim, ne mogu se vratiti u svoje domove, videćemo da za njih potražimo alternativni smeštaj, kaže Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

Kamenica je odnela tri mosta u Bogdanici, žitelji kažu da nije na vreme očišćeno korito.

Mileta Matijević iz Bogdanice ističe da je šteta na mostu 10 puta veća jer je voda zagušila odvode.

I u čačanskom kraju, zbog zapuštenog rečnog korita, stradao je most na reci Čemernici. Žitelji kažu da su godinama od preduzeća „Vodoprivreda“ tražili da se predupredi takva šteta.

-Dobijali smo samo negativne odgovore da bager nije u redu. Vozač je otišao na odmor, otišao je u penziju, odneo je ključeve i još neke nebitne stvari, kaže Delimir Paunović, predsednik MZ Miokovci.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Sanacija štete će biti svakako mnogo skuplja, ali će se voćari namučiti kako da obrade svoja imanja. A priroda ne prašta ljudski nemar i komplikovanu administraciju.

Izvor: RTS

Ostavite komentar