Grad u Arilju obrao ovogodišnji rod maline

U proteklih sedam dana, teritoriju opštine Arilje zahvatilo je ogromno nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom koji je pričinio ogromne materijalne štete, ne samo u malinjacima već i u ostalim voćarskim kulturama i poljoprivrednoj letini.

Na području Arilja, grad je zaobišao četiri do pet sela, ali su meštani i tih mesta u strahu, s obzirom na to da vremenske prognoze nisu obećavajuće.

 

 

ČITAJTE I: Šumadijski dani šljive u Stragarima zakazani za kraj jula

 

 

 

Dragoš Luković jedan je od proizvođača maline iz Arilja čiji je zasad oštetio grad.

-Za desetak dana očekuje se berba, plodovi su spremni, prve maline su već zarudele. Videćemo šta će dalje biti. Međutim, ono što je jako bitno i jako potresno u Arilju, jeste da je oluja praćena velikim gradom veličine oraha i krupnije, zahvatila sela koja poseduju najviše voćnjaka, a to su Bogojevići, Latvica, jedan deo Stupčevića, Mirosaljci, Dragovac. U pojedinim malinjacima, kako sami malinari kažu, šteta je katastrofalna, preko 80 odsto i tu nema berbe. Dakle, ostala je samo trska, kaže Luković .

 

Protivgradna zaštita je delovala i ispaljeno je rekordnih 89 raketa ali ni to nije bilo dovoljno da se zaštite ovogodišnji prinosi.

-Protivgradni sterlci su dejstvovali u više navrata. Ispaljeno je, kako kažu meštani `sve što su imali` i za njih sve pohvale. Međutim, i sami oblaci su bili toliko kumulativni, toliko jaki, da je prosto bilo nemoguće dejstvovati. U poslednje vreme nameće se pitanje, da li protivgradna zaštita, takva kakvu imamo može da nas zaštiti i odbrani. Po gradu se prenosilo da je jedina zaštita od grada ili `zasejavanje oblaka` ili protivgradna mreža, zaključio je Luković.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Pored Arilja, od grada je stradala i opština Ivaanjica, a olujno nevreme tokom prethodnog dana je donelo i problem u snabdevanju električnom energijom. Grom je pogodio dalekovo i bez struje je ostalo oko 3.000 domaćinstava. Ekipe su na terenu i u toku dana bi trebali da svi potrošači budu uredno snabdeveni električnom energijom.

Izvor: GZS

Ostavite komentar