Vreli dani i pre zvaničnog početka leta

 

Leto 2024. godine počinje u četvrtak, 20. juna u 22 časova i 50 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako Sunce u Beogradu izlazi u 04:51, a zalazi u 20:27, znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega 8 časova i 24 minuta.

Međutim, niz vrelih dana sa veoma visokim temperaturama vazduha, čeka nas i pre zvaničnog početka leta, a osetićemo ga već danas.

 

 

ČITAJTE I: Lončar: Potrebno je dobro gazdovanje svakom kapljicom kiše

 

 

Naime, topli vazduh iz Afrike širi se preko Sredozemnog mora ka Balkanu. Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj navodi za RTS da pik tog toplotnog talasa možemo očekivati od četvrtka do subote, sa temperaturama od 35 do 40 stepeni.

Foto: Pixabay

On navodi da je  pred nama tropski talas sa temperaturom i do 40 stepeni.

-Veoma topao vazduh iz Afrike polako zahvata delove Italije i južne Grčke i ka tom premeštanju zahvatiće i Srbiju. Pik tog toplotnog talasa možemo očekivati od četvrtka do subote. Ta tri dana će biti najtoplija u našoj zemlji, a maksimalne temperature u većini mesta biće između 35 i 38 stepeni. U petak i subotu u južnoj i centralnoj Srbiji lokalno može biti i 40 stepeni, navodi Sovilj.

Foto: Pixabay

Do kraja sedmice u mnogim predelima Srbije očekuju se tropske noći, pre svega u  urbanim sredinama, što znači da se maksimalne temperature neće spuštati ispod 25 stepeni.

-U urbanim sredinama slede tropske noći. Ako je maksimalna temperatura u Beogradu 38 stepeni, to znači da ona minimalna ne pada ispod 24, 25 stepeni. Tako da tropske noći koje su najizraženije u Beogradu možemo očekivati i narednih dana, ukazuje Sovilj.

Najtoplije će, kaže, biti u centralnoj i južnoj Srbiji sa temperaturama od 38 do 40 stepeni.

Da li Srbiji prete superćelijske oluje

Na pitanje da li Srbiju nakon toplog talasa očekuju vremenske nepogode, odgovara da se prvi uslovi za lokalnu oblačnost sa pojavom pljuskova i grmljavine očekuju u subotu.

Foto: Pixabay

-Ali, to će biti retka ili izolovana pojava poslepodne i uveče. U nedelju, u drugom delu dana kada temperatura bude polako pala u svim krajevima, znatno je veća šansa za pojavu pljuskova i grmljavina. Tada će lokalno biti uslova i za pojavu grada i većih količina padavina za kratko vreme, dok će u prvom delu naredne sedmice pljuskovi biti učestaliji na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, ukazuje Sovilj.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Maksimalna temperatura će se kretati u intervalu od 28 do 33 stepena.

Prema rečima meteorologa Slobodana Sovilja naznaka za superćelijske oluje nema.