Vreme je za setvu francuskog ljulja

 

Francuski ljulj – Arrhenatherum elatius L. često nalazimo u prirodi i u travnjacima. Prosečna visina od oko 150cm i daje velike prinose. Sveža zelena masa je gorka jer sadrži amigdalin, pa je stoka na paši izbegava ali se tokom sušenja na suncu ovaj sastojak razgrađuje.  Rasprostranjena je u Evropi, severnoj Americi, severnoj Africi i u Australiji. Otoporan je na mrazeve koji vremenski ne traju dugo, a i dobro podnosi sušu.

Koren je dobro razvijen te prodire duboko u zemlju a biljka ima zbijen bus i raste uspravno, u obliku zgusnutih snopića izdanaka. Biljka je osetljiva na zalivanje plavljenjem i visoke podzemne vode, ali usled nedostatka vode razvija bočne korenove, proređuje se i uvene.

Vreme za setvu je kraj avgusta i početak septembra kao i proleće pošto je biljka jaro-ozimog tipa.

Francuski ljulj živi pet-šest godina i pogodan je za dugogodišnje travnjake. Dobar prinos daje već u prvoj godini ali puni rast dostiže u drugoj. Kosi se dva-tri puta u godini, obično u vreme metličenja, jer u cvetanju veoma naglo može da izgubi kvalitet, pošto joj se razlažu protein.

Prinos zelene mase je do 60 tona,a sena do 15 tona po hektaru godišnje. Seno sadrži 13-14% sirovih protein. Prinos semena se kreće od 800-1200 kg/ha.

Autor: Nataša Prodanović

Izvor: PSS Sombor

Ostavite komentar