Vreme sadnje vinove loze

 

Vreme sadnje vinove loze, generalno, zavisi pre svega od klimatskih i zemljišnih uslova.

Jednogodišnji ožiljeni kalemovi sade se u periodu mirovanja od opadanja lišća u jesen pa do kretanja vegetacije u proleće.

 

ČITAJTE I: Prokupac, gotovo zaboravljeno nasleđe osvaja moderna tržišta

 

 

Jesenju sadnju kalemova treba obaviti na lakim i propusnim zemljištima, dakle u našim krajevima se takva sadnja ne preporučuje i ne radi.

Vreme kada vinogradari sade vinovu lozu kod nas je početak proleća. Najbolje je ako se sadnja može obaviti u vremenu od 01. marta do polovine aprila i to se uglavnom radi na lakšim i propusnijim zemljištima.

Ukoliko su loši vremenski uslovi i zemljište vlažno i teže, tipa smonice ili ilovače, sadnju treba odložiti kasnije do kraja aprila.

U poslednje vreme je moderno bušiti rupe za sadnju burgijom ili se sadnja vrši hidroburom, pa se na vlažnim i teškim zemljištima dobija efekat „čaša“ tj. kalem se uguši, jer se posadi u vodu koja se zadrži u izbušenoj rupi jako dugo. Zbog toga se na takvim zemljištima preporučuje klasična sadnja u ručno iskopane jamiće.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Obzirom na to, da se prilikom sadnje vinove loze, zemljište i vinogradu utaba i sabije, uticajem radnika i mehanizacije, potrebno ga je odmah posle sadnje dopunski obraditi (tanjiranje, tilerisanje) i adekvatno negovati kako bi prijem loznih kalemova bio što bolji.

 

Piše: Dip. ing. Srđan Stanojlović, PSSS Srbije

Ostavite komentar