Vučević: Nova vlada će značajan fokus svojih aktivnosti usmeriti u jačanje poljoprivrede

 

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević izjavio je da će nova vlada sprovesti brojne mere u oblasti poljopivrede i da će završiti digitalizaciju poljoprivrednih sistema.

 

 

ČITAJTE I: Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

 

 

Vučević je podsetio da poljoprivreda i prehrambena industrija imaju značajan udeo u BDP-u srpske ekonomije, kao i da je petina zaposlenih u Srbiji angažovana u ovom sektoru.

– To je jedna od grana privrede koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Nova vlada će značajan fokus svojih aktivnosti usmeriti upravo u pravcu jačanja ovog sektora – rekao je Vučević.

On je ukazao da je za 12 godina budžet za poljoprivredu uvećan za skoro tri puta, sa 40,8 milijardi dinara koliko je iznosio 2012. godine na 114,3 milijarde dinatra, koliko iznosi danas.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

– Tim rekordnim budžetom uspeli smo da isplatimo sve zaostale subvencije iz prethodnih godina – naveo je Vučević.

On je rekao da je neophodno povećanje konkurentnosti poljoprivrede kako bi mogli da se takmičimo na zahtevnim spoljnim tržištima.

– Revitalizacija i rast stočarstva je jedan od prioriteta i sprovodiće se kroz mere i aktivnosti usmerene na očuvanje stočnog fonda… Unapredićemo dosadašnji sistem podsticaja u sektoru mlekarstva, a on će biti realizovan kroz plaćanje premije za mleko prema kvalitetu isporučenog mleka – kazao je Vučević.

On je poručio da će vlada nastaviti mere kreditne podrške i projektnog finansiranja, kako bi se kreditna sredstva učinila dostupnim poljoprivrednicima pod uslovima povoljnijim od komercijalnih.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Vučević je podsetio i da je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji će stupiti na snagu ove godine i to je, kako je rekao, najveća i najvažnija stvar kojom su otvorena vrata „nepreglednog tržišta“.

Vučević je istakao i da će nova vlada kroz partnerski odnos, realna rešenja i ekonomski zasnovanu podršku, učiniti maksimalan napor da poljoprivredno-prehrambeni sektor postavi na visoko mesto u srpskoj ekonomiji.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić