Stručna komisija za ocenjivanje kvaliteta mleka i proizvoda od mleka, uoči Međunarodnog poljoprivrednog sajma, vrednuje više od 120 pristiglih uzoraka, koje je prijavio 31 učesnik.
Ocenjuje se kvalitet konzumnog mleka, fermentisanih proizvoda od mleka, sirevi.
Ono što je novina ove godine su proteinski napici sa različitim ukusima, a cilj ocenjivanja kvaliteta proizvoda od mleka je razvoj proizvodnje, unapređenje i inoviranje poljoprivredne i prehrambene industrije, kao i snabdevanje tržišta kvalitetnim namirnicama.
Foto: Novosadski sajam
-Kod svakog uzorka gledaju se njegov izgled, boja, konzistencija. Kod sireva je bitan presek, testo, a ocenjuje se miris proizvoda, dok najveći broj poena donosi ukus, rekla je predsednica Komisije za ocenjivanje kvaliteta mleka i proizvoda od mleka prof. dr Ksenija Čobanović i dodala da se vodi računa i da li je proizvod ukusom prihvatljiv i potrošaču.