Vučić i Orban otvorili Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Ovogodišnja zemlja partner je Mađarska,  na ovoj najznačajnijom poljoprivrednoj manifestaciji u regionu, koja će trajati do 27. maja, prisutno je više od 1.100 izlagača iz 21 zemalje.

 

 

ČITAJTE I: Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri

 

 

 

Rečima da uprkos galopirajućoj inflaciji i rastu cena, Mađarska može da računa na Srbiju i Srbija na Mađarsku, na svečanoj ceremoniji otvaranja prvo se obratio mađarski premijer Orban. On je rako da ekonomska saradnja dve zemlje nikada do sada nije bila ovako jaka kao što je danas.

 Orban: Mađarska može da računa na Srbiju i Srbija na Mađarsku

-Mi očekujemo srpske investitore u Mađarskoj. Ne pristajemo na ekonomski neprihvatljive mere koje se donose u Briselu. Ne donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atmoskoj bombi, jer u tom slučaju ne da nećemo moći da nahranimo svoj narod, već ćemo imati i masu migranata na granicama, rekao je Orban i napomenuo da je on čovek sa sela, a u selu kod nas je zakon da ako imaš zemlju moraš da je obrađuješ, to je zakon koji ne sme da se pogazi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o važnosti bilateralnih odnosa i istakao da je naša susedska zemlja Mađarska bila sedma zemlja Evropske unije u nivou trgovinske razmene sa Srbijom.

-Mađarska je danas broj 2, a ukupno u ovoj 2022. godini zemlja broj 3. Neverovatan je napredak spoljotrgovinskih odnosa u poljoprivredno-prehrambenom industriji, prelazimo 200 miliona evra razmene, rekao je predsednik Srbije i spomenuo predlog Srbije Mađarskoj za čuvanje energenata jer mi nemamo dovoljno skladišnih kapaciteta.

Vučić se u svom obraćanju zahvalio poljoprivrednim proizvođačima

-Premijer Orban mi je odmah rekao, Aleksandre, nema problema – rešeno. Ako Mađarskoj nedostaje bilo šta, Srbija će biti tu, a ako nama nešto nedostaje, prvi poziv ćemo uputiti njima, rekao je predsednik Srbije.

Vučić se u svom obraćanju zahvalio i našim poljoprivrednim proizvođačima.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook

– Hvala našim seljacima u poljoprivredi koji će da održe Srbiju i dobar deo regiona u životu, da ljudi imaju dovoljno hrane. Ako se ne promeni nešto na istoku Evrope, značajan deo sveta biće u velikom problemu kada su pitanju potrebe elementarnih količina hrane. Tako da je za nas izuzetno važno da vežemo i poljoprivredu i energente i industriju, da radimo vredno, poručio je Vučić.

Piše: J. Bajšanski

Foto: Svetlana Kovačević

Ostavite komentar