Za svinje eutanazirane zbog afričke kuge isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

 

Prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja, u cilju sprečavanja širenja bolesti afričke kuge svinja, isplaćeno je 3,3 milijarde dinara.

Ova bolest je, prema podacima Uprave za veterinu, potvrđena u toku 2023. godine na ukupno 2.788 gazdinstava na teritoriji 53 opštine, u 15 upravnih okruga.

– Do 29. decembra prošle godine na području 48 opština u 15 upravnih okruga izvršena je odjava bolesti u 172 naseljenih mesta koja su bila proglašena zaraženim i ugroženim od afričke kuge svinja kod domaćih svinja – navela je Uprava za veterinu.

U zaraženim gazdinstvima ukupno su u toku cele godine eutanazirano 78.242 svinje.

 

ČITAJTE I: Ruska svinjetina na kineskom tržištu

 

 

Trenutna situacija, kako su dodali, ukazuje na smirivanje i stabilizaciju situacije, a od početka ove godine afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 12 opština i pet okruga, na 25 gazdinstava kod domaćih svinja.

Foto: Pixabay

– Poslednji slučaj AKS kod domaćih svinja je potvrđen 20. marta ove godine na teritoriji Podunavskog okruga, u opštini Smederevo – istakla je Uprava i dodala da je u zaraženim gazdinstvima uginulo i eutanazirano 1.475 svinja od početka godine.

Do 25. marta, rešenja o proglašenju AKS su aktivna u pojedinim opštinama u šest upravnih okruga (Mačvanski, Sremski, Podunavski, Braničevski, Zaječarski okrug i Grad Beograd), dok su 12. marta ukinuta jedina rešenja koja su doneta u 2024. godini zbog pojave AKS u Kolubarskom okrugu.

Foto: Pixabay

AKS se prvi put pojavila 2019. godine u Srbiji, a vakcina za ovaj virus, prema navodima Ministarstva poljoprivrede, ne postoji.

Krajem godine, prema izveštajima iz sistema tržišnih informacija o poljoprivredi, registrovana bolest uticala je na vrlo slabu ponudu prasadi telesne mase do 15 kilograma tokom septembra.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima. Naime, iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 stepena Celzijusa mogu biti znaci da je životinja zaražena.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 

 

 

Takođe, kao simptomi AKS se navode i krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje, povraćanje. Kako je navela Uprava, svinje ne treba hraniti pomijama, treba izbegavati pašno držanje svinja i sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama. Takođe, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, a prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje je obavezna nadležnom vetrinaru.

Foto: Pixabay

Jedna od preporuka koju je Uprava istakla, u cilju sprečavanja bolesti životinja je i postavljanje dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

Izvor: Nova ekonomija