Zalivanje u zaštićenom prostoru

 

Veoma je važno obezbediti dovoljno kvalitetne vode za proizvodnju u zaštićenom prostoru. Količina vode, vreme i način zalivanja zavise od vrste, sorte,načina gajenja i faze rasta.

Povreće se deli na ono koje dobro usvaja vodu i intenzivno je troši (cvekla), koje dobro usvaja vodu i ekonomično je troši (lubenica, tikve, dinja, paradajz, paprika, pasulj, mrkva, peršun), povrće koje slabo usvaja vodu i neekonomično je troši (kupusnjače, plavi patlidžan, krastavac, rotkvica, salata, spanać) i vrste koje slabo usvajaju vodu, ali je ekonomično troše (cmi i beli luk).

 

ČITAJTE I: Od mikroklime u plasteniku zavisi uspeh u proizvodnji rasada

 

 

Prosečno se uzima 5 litara vode na kvadratni metar, a kao norma za kapacitet bunara, odnosno sistema za zalivanje, uzima se petočasovni rad i 1,5-2 m3 vode i 1 m2 za godinu dana. Za gajenje povrća u zaštićenom prostom važi osnovno pravilo da biljci stalno treba obezbedivati dovoljno vode, i to u sloju zemljišta u kojem se razvija korenov sistem.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 

Vreme zalivanja u bašti moguće je odrediti tzv. vizuelnom metodom. Uzme se zemlja sa 15 do 20 cm dubine i zgnječi čvrsto u ruci, pokretima sličnim kao prilikom muže krava. Ako se ne obrazuje grudva, zemljište je veoma suvo i biljke su oštećene od suše. Ako se obrazuje grudva, ali nije čvrsta, vreme je za zalivanje, a ako se obrazuje čvrsta grudva, zemljište je dovoljno vlažno (70-75% ). Ako se iz stisnute grudve pojave kapi vode, zemljište je suvišno vlažno i ponovno zalivanje biće potrebno nakon 7-10 dana.

Izvor: PSSS Srbije

Piše: Bjelica Radovan

 

Ostavite komentar