Zaštita jabuke od čađave pegavosti

 

Sa narednim padavinama postoji mogućnost ostvarenja infekcije mladog lisnog tkiva jabuke prouzrokovačem čađave pegavosti.

U sistemu PIS-a se prati dozrevanje pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

 

 

ČITAJTE I:  Ishrana i đubrenje voćnjaka

 

 

U ovonedeljnoj laboratorijskoj analizi je utvrđeno prisustvo pseudotecija u kojima je zrelo i do 75% askospora. To znači da se sa prvim narednim padavinama može očekivati njihovo oslobađanje u prirodnim uslovima i ostvarenje infekcije.

Faza jabuke

Jabuke se nalaze u fazi od početak bubrenja pupoljaka do faze “mišje uši” (01-10 BBCH). Sa najavljenim porastom temperatura, jabuke će brzo napredovati u vegetaciji i u narednim danima je moguća pojava prvih listova.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, moguće su padavine u periodu ponedeljak-utorak za pojedine lokalitete u našoj zemlji.

Zrele askospore

S obzirom da jabuke ulaze u osetljivu fazu, da je patogen spreman za ostvarenje zaraza, sada treba pažljivo pratiti vremensku prognozu i pred najavljene padavine primeniti neki od preparata na bazi bakra:

-Funguran OH 2 kg/ha

-Bakarni oksihlorid 50 0,5-0,75%

-Cuprablau Z ultra 2,5 kg/ha

-Fungohem SC 0,1,5 – 0,3%

-Everest 0,3 – 0,4% ili dr.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Ovim tretmanom smanjuje se i infektivni potencijal veoma značajnog patogena – prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo prezimljujućih formi štetočina (jaja lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i dr.), preporučuje se i primena preparata na bazi mineralnog ulja (Galmin 3% ili Nitropol S 1,3% ili Letol EC 1-2%).

Izvor: PIS