Zaštita jabuke u cvetu

 

Ulazimo u veoma kritičnu fazu razvoja jabuka sa aspekta zaštite od prouzrokovača bolesti.

U jabučnjacima je otpočelo cvetanje, a zbog najave visokih temperatura očekuje se intenzivno cvetanje u narednih nedelju dana, kada je izuzetno važno zaštititi jabuke od dva najznačajnija oboljenja – bakteriozne plamenjače jabučastog voća i čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke.

 

 

ČITAJTE I: Mainstay Ca – Visoko efikasno đubrivo sa kalcijumom

 

 

Zaštita od patogena je u direktnoj vezi sa vremenskim uslovima. U ovom delu sezone, padavine imaju izražen lokalni karakter i vrlo ih je teško prognozirati. U protekla tri dana, registrovane su padavine.

Međutim, uvidom u podatke sa automatskih meteoroloških stanica nisu ostvareni uslovi za infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti, što se može pripisati jakom vetru koji je brzo prosušivao list.

Prema trenutnoj prognozi, najavljuje se slabljenje vetra, a početkom nedelje moguće padavine koje sa sobom nose rizik od zaraze navedenim patogenima. To znači da će se za dane vikenda steći uslovi za sprovođenje tretmana za zaštitu jabuka.

Za zaštitu od čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke preporučuje se primena nekog od fungicida:

  • Zignal, Venpan 500 SC, Numa, Niveral, Kardinal (fluazinam) 0,75 l/ha ili  Shirma SC, Gatro, Nando 500 SC, Hillan 0,6-1 l/ha ili
  • Plato DF, Polyram DF (metiram) 0,2% ili
  • Merpan 80 WDG, Optimist, Captan 80 WG, Malvin 80 WG, Belagio, Metod WG, Agrokaptan 80 WG (kaptan) 0,2% ili Pillarus 80 WG 1,2-1,8 kg/ha ili Capi, Agrokaptan, Venturion, Metod 480 SC, Cadurans, Merpan 48 SC 0,2-0,3% ili
  • Delan 700 WG, Shanon, Dithine (ditianon) 0,07% Fiesta ili Alcoban 0,5-0,75 kg/ha ili Galileo 0,75 kg/ha ili  Fiesta 0,75-1 kg/ha ili
  • Syllit 400 SC, Floxy SC (dodin) 0,15%.

Za zaštitu od bakteriozne plamenjače jabučastog voća preporučuje se primena nekog od sledećih preparata:

  • Fosco, Fortuna, Mithrax, Legat SP, Alliete Flash (fosetil-aluminijum) 0,4-0,45% ili Ovation 3 kg/ha
  • Funguran OH/Patrol (bakar-hidroksid) 0,05-0,06%
  • Erwix (Bacillus subtilis) 10 l/ha
  • Serenade ASO (Bacillus subtilis) 8 l/ha

U ovoj fazi razvoja jabuka veoma je važno sprovesti i zaštitu od prouzrokovača pepelnice jabuke, naročito u zasadima gde je prisutan osetljiv sortiment poput Ajdreda, Jonagolda, Red Jonaprinca, Jonatana, Greni Smita i dr.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Prilikom primene pesticida treba se pridržavati svih preporuka koje ukazuju na smanjenje opasnosti za pčele i druge oprašivače. U cvetanju je primena insekticida zabranjena!

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja