Zaštita jabuke: Vremenski uslovi pogoduju razvoju štetočina i patogena

 

Proizvodni zasadi jabuka se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda.

Na području Srbije registruje se aktivnost druge generacije jabukinog smotavca. U regionima Kragujevca, Mladenovca i Novog Sada u toku je početak piljenja larvi ove štetočine. U ostalim regionima u toku je polaganje jaja, a početak piljenja larvi se u zavisnosti od regiona očekuje u narednih 3-7 dana.

Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi u plodove, proizvođačima se na početku piljenja larvi preporučuje primena insekticida ovicidno-larvicidnog delovanja:

-Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u koncentraciji 0,016-0,02%.

U pojedinim zasadima jabuka registrovano je prisustvo nekoliko vrsta grinja: običnog paučinara crvene voćne grinje i rađastih grinja.

Trenutni uslovi u proizvodnji, praćeni visokim temperaturama i odsustvom padavina, pogoduju razvoju ovih štetočina. Zasade jabuka treba redovno obilaziti i pregledati na prisustvo grinja. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo preporučuje se primena nekog od registrovanih akaricida:

-Amon 020 EW, Abastate ME, Abastate EW, Kraft 1,8 EW, Abastate, Abastate S, Akaristop (abamektin) u koncentraciji 0,075-0,1% ili

-Uranus (etoksazol) u količini 0,5 l/ha ili

-Borneo (etoksazol) u količini 0,375-0,625 l/ha.

Uslovi u proizvodnji pogoduju razvoju i širenju prouzrokovača pepelnice jabuke. Proizvođačima se preporučuje nastavak zaštite jabuke od tog patogena, primenom nekog od registrovanih fungicida.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

 

Ostavite komentar