Zaštita od hladnoće lukovičastog i gomoljastog cveća

 

Niske temperature u toku zime mogu naneti znatnu štetu na posađenom cveću. Štete nastaju od veoma niskih temperatura, prilikom velikih oscilacija dnevnih i noćnih u rano proleće kao i od poznih mrazeva.

 

ČITAJTE I: Ruselija cvetovima veseli tokom cele godine

 

Na većini lukovica i gomolja retko nastaju štete i pri veoma niskim temperaturama jer su otporne. Bez obzira na njihovu otpornost, one potiču iz različitih krajeva pa samim tim neke mogu biti osetljive za gajenje na našem podneblju tj. na niske temprature.

U svrhu preventive treba ih zaštiti od mraza. Sigurna zaštita je prekrivanje debelim slojem organskih materija (5 – 8cm) posle jesenje sadnje. Preporuka je da se koristi treset, slama i potpuno zgoreli kompost. Ukoliko postoji mogućnost i jelove grane su odličan izbor jer su u toku zime dobra izolacija, a u rano proleće se lakše uklanjaju.

Stajnjak ili nedovoljno zgoreli kompost treba izbegavati ili ređe koristiti jer lukovice često istrule u toku zime pa se preporučuje za visoko rastuće sorte.

Znatno veće štete nastaju od poznih prolećnih mrazeva gde uglavnom strada cvet dok se biljke normalno razvijaju.

Zasađene lukovice i gomolje u rano proleće za proizvodnju rezanog cveta spadaju u grupu koja često strada od poznih mrazeva ( gladiole, begonije, dalije…).

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

Najbolji rezultat se postiže prekrivanjem površina plastičnim folijama, gde debljina folije nije bitna već broj slojeva folije. Jednostruka folija štiti do -2 °C, zbog čega zasađene lukovice i gomolje treba pokriti sa dva ili tri sloja.

Izvor: PSSS Srbije

Piše: Gavrilović Olivera

Ostavite komentar