Zaštita povrća od kukuruzne sovice i kukuruznog plamenca

 

Na feromonskim kopkama i svetlosnim lovnim lampama se konstantno beleže ulovi  kukuruzne (pamukove) sovice (Helicoverpa armigera). To je jedna od najznačajnijih štetočina u poljoprivredi naše zemlje.

Trenutno su najugroženiji usevi paprike, paradajza, postrne boranije, kukuruza šećerca, kupusa i dr.

 

 

ČITAJTE I: Leskin rilaš nanosi štete od 25 do 70 odsto

 

 

 

 

Pregledima navedenih useva je uočeno prisustvo položenih jaja sovice. Procenat biljaka sa položenim jajima je različit u zavisnosti od lokaliteta, biljne vrste i kondicije useva. Na pojedinim parcelama uočeno je i do 70% biljaka sa položenim jajima kukuruzne sovice. U narednim danima očekuje se piljenje gusenica koje se u početku hrane listovima, a kasnije se ubušuju u plodove, klipove i mahune.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice i ukoliko se uoči njihovo prisustvo sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom nekog od registrovanih insekticida:

 

Preparat Aktivna materija Doza/Koncentracija Usev
Coragen 20 SC hlorantraniliprol 0,14-0,2 l/h paprika, paradajz, kukuruz
Ampligo 150 ZC hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin 0,4 l/ha paradajz, kukuruz
Avaunt 15 EC, Top gun

 

indoksakarb  

0,25 l/ha

paprika, paradajz, kukuruz
Affirm 095 SG, Ema, Triton emamektin benzoat  

1,5-2 kg/ha

paprika, paradajz, kukuruz
Harpun piriproksifen 0,05-0,075%  

boranija*

*u usevima boranije registrovani su i insekticidi Kozak (lambda-cihalotrin) u količini 0,15 l/ha i Tonus (acetamiprid) u količini 0,16-0,25 kg/ha za suzbijanje biljnih vaši koji će delovati i na suzbijanje kukuruzne sovice.

U usevima paprike i kukuruza šećerca je uočeno i prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis). Navedeni insekticidi za suzbijanje kukuruzne sovice će delovati i na plamenca.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba se pridržavati uputsva za upotrebu pesticida i obavezno voditi računa o karenci primenjenih preparata i maksimalnom broju primene preparata tokom jedne vegetacije (MBT).

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

 

Ostavite komentar