U severnim i centralnim delovima naše zemlje usevi pšenice se nalaze u fazi od zastavičara do faze početak cvetanja: vidljive prve polenove kesice.
Faza cvetanja je veoma važna sa aspekta zaštite klasa od prouzrokovača fuzarioze-šturosti klasa (Fusarium graminearum).
ČITAJTE I: Zdravstveno stanje useva pšenice
Sa prognoziranim višednevnim kišnim periodom postoji rizik od ostvarenja infekcije klasa pomenutim patogenom.
Štete od ovog patogena se ogledaju kako u smanjenju prinosa, tako i u sposobnosti gljive da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.
Sa ciljem sprečavanja infekcija prouzrokovačem fuzarioze klasa i sinteze mikotoksina, mere zaštite treba sprovesti na početku cvetanja, pre padavina, nekim od registrovanih fungicida:
* Duofen plus, Sekvenca plus (tiofanat-metil+difenokonazol) 1,5 l/ha
* Pylon plus (protiokonaloz+azoksistrobin+trifloksistrobin) 0,5-0,7 l/ha
* Zamir (prohloraz + tebukonazol) 0,75-1 l/ha
* Postulat duo (protiokonazol + tiofanat metal) 1-1,25 l/ha
* Delaro 325 SC (protiokonazol + trifloksistrobin ) 0,7-1 l/ha
* Custodia (tebukonazol+azoksistrobin) 0,8 l/ha
* Amistar extra (azoksistrobin+ciprokonazol) 0,5-0,75 l/ha
* Cello (tebukonazol+protiokonazol+spiroksamin) 1,25 l/ha
* Antre plus (tebukonazol+tiofanat metil) 1,5 l/ha
* Ascra Xpro (biksafen+fluopiram+protiokonazol) 0,9-1,2 l/ha ili neki drugi registrovani fungicid.
Ovaj tretman je od izuzetnog značaja ne samo za zaštitu klasa nego i za dalju zaštitu lisne mase od patogena, pogotovo imajući u vidu prisustvo simptoma žute lisne rđe na parcelama.
Prema trenutnoj vremenskoj prognozi u najavi je dug kišni period koji nosi visok rizik od zaraze klasa prouzrokovačem šturosti ali i od daljeg razvoja patogena lista.
U južnim delovima naše zemlje usevi pšenice se nalaze u različitim fazama vlatanja do faza zastavičara.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook
U takvim usevima aktuelna je zaštita od patogena lista i štetočina.
Zbog različitih faza razvoja pšenice po regionima, kao i prisustva štetnih organizama, detaljnije informacije pogledati na linku: preporuke za pšenicu.
Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja