Zašto je u srpskim malinjacima svake godine sve manje roda

 

Iz godine u godinu u srpskim malinjacima pada prinos, a na to utiče i učestalost elementarnih nepogoda. Međutim, visoka otkupna cena za ovo voće motivisala je proizvođače da se posvete unapređenju i investiraju više u kvalitet roda.

 

 

ČITAJTE I: Odrasle jedinke mramoraste stenice suzbijaju se u dopunskoj ishrani

 

 

Porodica Arapović deo godišnjeg odmora i raspusta iskoristi tokom berbe malina. Ne angažuju berače, ali su se odlučili za sertifikovane sadnice koje su, kažu, nabavili u Radaljevu.

-Bio je vilamet, sad smo prešli na fertodi, jedan deo, jedan deo imamo i vilameta. Fertodi je fantastična malina, ali traži vode. Ja ovde nemam uslove. Ako bude kiše, biće fantastično, ako ne bude – opet će biti fantastično, kaže Rade Arapović iz Radaljeva.

Visoka otkupna cena motiviše proizvođače da se posvete i uzgoju novih sorti. Predrag Todorović iz Dubrave kaže da je uz subvenciju nabavio sertifikovane sadnice enrosadire.

Potražnja za ovom svežom konzumnom malinom raste, ekonomski je isplativija, jer ima produženu berbu.

I u kosjerićkom kraju proizvođači investiraju u sertifikovane sadnice. Teže povećanju prinosa. Međutim, nije im jasno zbog čega je ove sezone otkupna cena imala tolike oscilacije.

-Da li monopol, da li nečije naređenje da se obori cena maline… Mi seljaci ništa ne razumemo u ovoj priči. Znamo i sami da je prošle godine 420 dinara, 450 bila cena malina, da je hemija otišla 50 do 70 posto. Znamo da su pojedine vrste đubriva trista posto otišle, da je inflacija, razni problemi, a cena maline povećana za nekih dvanaest, trinaest posto, navodi Vlade Nikolić iz Brda Grad.

Srbija prva po kvalitetu maline

Stručnjaci smatraju da je na nestabilnost otkupne cene uticala neizvesnost izvoznika, jer mnogi, zbog situacije u svetu, još uvek nemaju ugovore. Ali Srbija je po kvalitetu lider.

-Uglavnom su sve oči proizvođača sveta uprte u Srbiju i to nije bez razloga. Očekuje se skori završetak berbe i, kao što je i predviđeno, biće za trideset posto manji u odnosu na očekivani rod ove godine. Prošle godine su proizvođači imali solidne cene, to je navelo da daleko veću pažnju posvete svojim zasadima. Ali, u svakom slučaju, zdravstveno stanje je daleko bolje, nego u ranijem periodu, kao posledica većeg nivoa i boljeg tretmana koji su primenili u zasadima, objašnjava dr Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku.

Cena satnice motivisala je i domaće berače iz svih krajeva Srbije, ali i mlade koji su prvi put zakoračili u malinjake kao sezonci.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Uprkos problemima, otkupna cena ipak motiviše voćare da se posvete kvalitetu i povećanju prinosa i u narednoj sezoni, kako bi ubrali još bolji prihod.

Izvor: RTS

Ostavite komentar