Suša nanela štetu prinosima kukuruza, soje i suncokreta

 

Suša u pojedinim krajevima Srbije već je nanela štetu kukuruzu soji i suncokretu, pa se procenjuje da će rod biti znatno umanjen, a moguće i katastrofalan ako ne bude kiše ni narednih dva meseca, kažu poljoprivredni proizvođači.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Borivoje Pejić izjavio je za Betu da su ovog proleća padavine u Srbiji bile neravnomerno raspoređene i da je različit nivo nedostatka vlage u zemlji.

 

 

 

ČITAJTE I: Na Produktnoj berzi najviše se trgovalo se kukuruzom, ponuda pšenice mala

 

 

– Šteta od suše će biti različita, zavisno od količine padavina i sastava zemljišta. Na peskovitom zemljištu već se mogu videti katastrofalne posledice suše – rekao je Pejić.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, čije se imanje nalazi u Bavaništu u opštini Kovin, rekao je da je pre dva dana palo oko deset litara kiše po kvadratu i da je to toliko malo da je zemljište podjednako suvo kao da nije ni pala.

– Posledice su već vidljive na kukuruzu, soji i suncokretu. Ne sećam se kada je poslednji put pala kišta, u maju je možda palo deset litara po kvadratu. Kukuruz je zaostao u rastu i što je još gore na ovako visokim temperaturama ne može ni da se oprašuje – rekao je Jakšić.

Dodao je da na tropskoj vrućini ne pomaže ni zalivanje tifonima, rasprskavanjem vode jer brzo isparava i da bi jedino pomoglo podzemno navodnjavanje, ali da taj sistem nemaju poljoprivredna gazdinstva, pa čak ni sve veće poljoprivredne firme.

On je kazao da su visoke temperature doprinele prisilnom sazrevanju i suncokreta, čija će žetva početi 15-20 dana ranije nego što bi trebalo.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da prinosi kukuruza i suncokreta mogu biti katastrofalni ako se produži sušni period.

– Poslednja kiša od šest litara po kavdratu u okolini Zrenjanina nije pokupila ni prašinu. Koliko je zemlja ispucala najbolje ilustruje činjenica da je jednom poljoprivredniku na njivi ispao iz ruku mobilni telefon i pao u raspuklu zemlju na više od pola mera dubine iz koje nije mogao da ga izvadi bez kopanja zemlje mehanizacijom – priča Kleut.

On je ocenio da može da se desi da kukuruz, ako se ne opraši, ostane skoro bez roda, na šta ukazuje njegovo sadašnje stanje da je zaostao u rastu i oborio metlice u vreme kada treba da se oprašuje.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Prema rečima poljoprivrednika Nedeljka Savića iz Stiga, u istočnom delu Srbije, kiša je zaobilazila i to područje i rod će biti nešto bolji samo na njivama koje su uz Dunav.

– Suncokret i kukuruz izgledaju u ovom trenutku tako kao da neće imati skoro nikakvog roda – rekao je Savić.

 

Ostavite komentar