Završen je popis poljoprivrede, prvi rezultati očekuju se do 31. januara

 

Preliminarni rezultati popisa poljoprivrede koji je završen u Srbiji biće objavljeni do poslednjeg dana ove kalendarske godine. Konačni rezultati objavljivaće se sukcesivno, do 31. decembra 2025. godine.

Od 1. oktobra do 15. decembra tokom anketiranja na terenu bilo je angažovano 253 opštinska koordinatora i 2.842 popisivača. Kako je objavljeno na sajtu Popispoljoprivrede, oni su obišli oko 742.000 poljoprivrednih gazdinstava – porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

 

ČITAJTE I: Sve o IPARD III programu

 

 

Podsaci o gazdinstvima koji su upisivani tokom ovog popisa su:

  • identifikacioni podaci gazdinstva,
  • zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta,
  • zatim podaci o radnoj snazi
  • podaci o broju stoke.
Foto: Agroportal.rs

Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja preuzeti su iz administrativnog izvora – evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Podaci o navodnjavanim površinama pod usevima, načinu držanja stoke, obradi i održavanju zemljišta, upotrebi đubriva, poljoprivrednim objektima, mehanizaciji i opremi, prikupljeni su na uzorku  metodom intervjua na terenu, a na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava.  Popisivači su ih unosili direktno u elektronski Upitnik na laptopu.

Foto: Agroportal.rs

Gazdinstva privrednih društava, zemljoradničkih zadruga i drugih oblika organizovanja sa statusom pravnog lica popisivali su se samostalno, unosom podataka u veb-Upitnik koji je bio dostupan od 1. juna 2023. godine.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Popis poljoprivrede 2023. je pripremio, organizovao i sproveo Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018.

Kako se navodi na sajtu Popisa, prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i kao sumarni koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom razvoju.

 

Izvor: Tanjug